MAKEDONYALILAR HANEDANLIĞI'NIN II. DÖNEMİNDE (1025-1056) BİZANS İMPARATORLUĞU’NDA YAŞANAN GENEL SİYASİ VE EKONOMİK GELİŞMELER - Bamyacı, Mehmet Ertan; Güçlüay, Sezgin (Fırat University, 2020)
II.Basileios’un ölümü (1025) ile başlayan Makedonyalılar Hanedanlığı’nın ikinci dönemi, ilk dönemindeki gibi başarılı olamamıştır. Yaklaşık olarak otuz yıl süren bu dönemde yedi farklı isim devleti yönetme şansı bulmuştur. Uzun soluklu bir yönetimin olmayışı ise istikrar noktasında bir başarısızlığa sebep olmuştur. Ülke içinde ve ülke dışında yaşanan sıkıntılara ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerde eklenince imparatorluk oldukça zor bir dönem yaşamıştır. VIII.Konstantinos’un vurdum duymaz yönetim anlayışıyla başlayan bu ikinci dönem III.Romanos’un duygusal ve gerçeklikten uzak politikalar izlediği bir süreçle devam etmiştir. III.Romanos, hazineye büyük yük getiren masraflı işlerle ve askeri alandaki başarısızlıklarla Bizans tarihinde yerini almıştır. IV.Mihail döneminde imparatorun abisi İoannes başta mali konular olmak üzere neredeyse tüm yönetimi eline almıştır. Bu dönemde bazı başarılar elde edilse bile uygulanan ağır vergi politikaları ve İoannes’in devlet hazinesini ailesinin hizmetine sunması, aslında devletin aile menfaatlerinin gerisinde kaldığı bir anlayışın yansımasıdır. Yine bu dönemde yaşanan askeri başarısızlıkların sebeplerinden biri; sırf aileden diye, liyakatsiz kimselerin ordu yönetimine getirilmesidir. V.Mihail’in kısa süren yönetimi, İmparatoriçeler Theodora ve Zoe’nin idarecilikten anlamamaları ve masraflı siyasetleri, IX.Konstantin’in ülke sorunlarından çok dünyevi zevklerle ilgilenmesi Makedonyalılar Hanedanlığının bu II.döneminin ne kadar başarısızca yönetildiğinin göstergelerindendir.