Effect of autologous serum on healing of corneal endothelium in experimentally-ınduced alkaline burns of the cornea in rabbits - Günay, Cihan; Sağlıyan, Aydın; Özkaraca, Mustafa; Han, Mehmet Cengiz (My University, 2013)
Bu çalışmada korneanın alkali yanıklarında otolog serumun kornea endoteli üzerindeki etkinliği araştırılmıştır. Alkali yanıklar korneada çok şiddetli travmalar oluştururlar. Bu nedenle iyileşmesi oldukça zor ve komplikasyonlu olur. Endotel tabaka korneanın şeffaflığının korumasında görevlidir. Endotel tabakada oluşacak hücre hasarının onarılması çevredeki sağlam hücrelerin hasarlı alana migrasyonu ile olmaktadır. Otolog serum kologenaz aktivitesini inhibe ederek endotel tabakasındaki hasarı azaltır ve hücrelerin migrasyonunu hızlandırır. Çalışmada 3 grupta toplam 21 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Genel anestezi altında II. ve III. gruplarda 2 N NaOH ile sağ gözlerde korneada alkali yanık oluşturuldu ve 21 gün süreyle II. grupta serum fizyolojik, III. grupta ise otojen serum günde 4 kez uygulandı. I. grupta ise alkali yanık oluşturulmadan 21 gün süreyle günde 4 kez otojen serum uygulandı. Yirmibirinci günün sonunda ötenazi edilen tavşanların korneaları çıkartılarak histopatolojik muayeneleri yapıldı. III. gruptaki endotel defekt alanları ve endotel hücre kaybının II. gruba göre daha az olduğu tespit edildi. Bu çalışmada otojen serumun kornea alkali yanıklarında endotel iyileşmesi üzerine yararlı etkisinin olduğu görüldü.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Göz Hastalıkları; Veterinerlik