Chronic otitis media in the etiology of benign paroxysmal positional vertigo - Orhan, Israfil; Keleş, Erol; Kelleş, Mehmet (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışman ın amac ı kronik otitis medianın bening paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) etiyolojisindeki yerini irdelemektir.Gereç ve Yöntem: Çalış maya ba ş dönmesi şikayetiyle başvuran, Dix-Halpike testi pozitif olan ve BPPV tanısı konulan 234 hasta dahil edildi. Kulakmuayene bulguları özellikle geçirilmiş kulak hastalığı ve cerrahisi sorgulanarak, orta kulak patolojisi açıs ından de ğerlendirilerek bulgular kaydedildi.Bulgular: Hastaların ya şları 18 ile 75 ya ş arasında olup ortalama ya ş 49,16±11,76 idi. Hastaların 148i (%63,2) bayan, 86s ı (%36,7) erkekti.Hastaların 143ünde (%61,1) sa ğ kulak, 89unda (%38) sol kulak etkilenmiş olup, 2 tanesinde (%0,8) bilateral idi. Hastaların anemnezlerindeetiyolojiye yönelik yapılan ara ştırmada semptomların 12 (%5.1) hastada travma sonrası, 3 (%1.2) hastada üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası, 2(%0.8) hastada cerrahi sonrası uzun dönem yatak istirahati sonrası, 1 (%0.4) hastada ise septoplasti operasyonu sonras ı ba şlad ığı görüldü. Ancakhastaların 216sında (%92.3) etyolojik olarak bir sebep bulunamadı. Hastaların kulak muayenesinde tüm kulak zarların ın intakt olduğu görüldü. 234hastanın (toplam 468 kulak) hiçbirinde kronik otitis mediaya rastlanmadı.Sonuç:   BPPV tespit edilen hastalarda kronik otitis mediayı düş ündüren anamnez ve fizik muayene bulgularının yoklu ğu, BPVV etiyolojisinde kronikotitis medianın rolünün tekrar gözden geçirilmesi fikrini düşündürmü ştür.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kulak; Burun; Boğaz; Göz Hastalıkları