Aksiyel Spondilartritlerin Tanı ve Tedavisi - Karataş, Ahmet; Öz, Burak; Akar, Zeynel Abidin; Dönder, Emir; Koca, Suleyman Serdar (My University, 2019)
Benzer klinik bulgulara yol açan ve benzer şekilde tedavi edilen spondilartrit (SpA) grubuhastalıklar, klinik özelliklerine göre, aksiyel ve periferal olarak iki alt grupta değerlendirilir. AksiyelSpA’da, sakroiliit direk grafide gösterilmiş ise radyografik aksiyel SpA; direk grafi normal ikenmanyetik rezonans görüntüleme (MRG)’de sakroiliit gösterildi ise non-radyografik aksiyel SpA (nraxSpA)olarak kabul edilir. SpA ile birlikte psöriazis varsa tanı psöriatik artrit (radyografik veya nonradyografik);inflamatuar barsak hastalığı ile birlikte ise enteropatik artrit (radyografik veya nonradyografik);enfeksiyonlar sonrası oluştu ise reaktif artrit olarak kabul edilir. Eşlik eden hastalığıyok ve SpA radyografik ise ankilozan spondilit (AS) olarak adlandırılmaktadır.AS ve aksiyel SpA’nın en temel tanısal aracı bel ağrısının inflamatuar karakterde olmasıdır. Direkgrafi ve MRG ile sakroiliitin aranması ve HLA-B27 testi diğer tanısal işlemlerdir. AS ve aksiyelSpA’nın tedavisi tütün ürünlerine maruziyetin engellenmesi ve fizik egzersiz ile başlar. Medikaltedavide ise sırasıyla non-steroidal anti-inflamatuarlar, sülfasalazin ve biyolojik tedavi ajanlarıkullanılmaktadır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Romatoloji