SAĞLIK PERSONELİNDE BEL AĞRISI VE BEL AĞRISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER: KESİTSEL BİR ÇALIŞMA - Demirpolat, Eyyup; Oguzoncul, Ayse Ferdane; Kurt, Osman (My University, 2021)
AMAÇ: Sağlık hizmet alanı, özellikle de hastaneler, çalışma ortamı iş sağlığı ve güvenliği bakımından önemli riskler taşımaktadır. Bu çalışma, sağlık çalışanlarında bel ağrısı görülme sıklığı ve bel ağrısını etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmanın evrenini Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan sağlık personeli oluşturmuştur. Sağlık personeli sayısı; 207 doktor, 368 hemşire, 166 ebe ve 283 diğer sağlık personeli olmak üzere toplamda 1024'tür. Araştırmada herhangi bir örneklem seçilmemiştir. Cevaplılık oranı % 48.8 (500 kişi) olmuştur. Veri toplama aracı olarak sağlık çalışanlarının sosyodemografik özelliklerine ilişkin soru formu ve Oswestry Bel Ağrısı ölçeği kullanılmıştır.BULGULAR: Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının % 67.4’ü kadın olup yaş ortalaması 36.43±8.28 olarak bulunmuştur. Araştırma kapsamına alınan kişilerin % 55.0’i bel ağrısı olduğunu, bel ağrısı olduğunu söyleyenlerin de % 91.5’i bu ağrının işe başladıktan sonra başladığını ifade etmiştir. Egzersiz yapma durumu tüm çalışanlarda değerlendirildiğinde, istatistiksel olarak bel ağrısı olanlarla olmayanlar arasında anlamlı fark bulunmuştur. Egzersiz yapanlar yapmayanlara göre daha az bel ağrısı ile karşılaşmaktadır (p=0.019). Tüm çalışanlarda Oswestry Ölçeği puan ortalamaları 33.78±1.37 olarak bulunmuştur. Kadınlarda erkeklerden daha yüksek olduğu görülmüştür. Hemşire/ebelerin bel ağrısı skoru puan ortalaması, doktorların puanından yüksek bulunmuştur (p<0.001).SONUÇ: Sonuç olarak araştırmamız kapsamına alınan kişilerin yarısından fazlası bel ağrısı olduğunu ifade etmişlerdir. “Oswestry ölçeği”nden aldıkları puanların ortalamaları tüm çalışanlarda 33.78±1.37 olarak bulunmuştur. Sağlık personelinde bel ağrısının azaltılması ve sağlıklı çalışmaları için iş ortamlarının mutlaka ergonomik açıdan değerlendirilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Hemşirelik