ATIK MERMER TOZU VE CAM ELYAF KATKISININ BİRLİKTE KULLANIMININ BETONUN MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ - YILDIZ, TURAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada; Su/çimento oranları 0,63 olan, 300 ve 350 dozlu, 5, 10, 15, 20 kg/m3 oranlarında cam elyaf içeren ve hacimce ince malzeme ile (0 ? 0,25) yer değiştirilmek suretiyle %25, %50, %75, %100 oranlarında ilave edilen atık mermer tozuyla imal edilmiş 100mm x 100mm x 100mm'lik beton numunelerin porozite, ultra ses geçiş hızı tayinleri yapılmıştır. Ayrıca basınç ve yarmada çekme dayanımlarına bakılmıştır.Çalışma sonucunda, cam lif içeriğinin artması ile porozite değerlerinde artış meydana gelmiştir, bunun yanı sıra ultra ses geçiş hızlarında azalma tespit edilmiştir. Numunelerin basınç dayanımlarında da düşüşler görülmüştür. Ancak yarmada çekme dayanımları 15 kg/m3 cam lif oranlarına kadar artış gösterirken 20 kg/m3 cam lif içeren numunelerde yarmada çekme dayanımlarında azalma meydana gelmiştir. Yalnız bu azalmaya rağmen kontrol numunesinden daha yüksek bir yarmada çekme dayanımı sağlamıştır.Mermer tozu ilavesinin cam lifin meydana getirdiği tüm olumsuz etkileri iyileştirdiği gözlemlenmiştir. Özellikle %75 oranında mermer tozu ilaveli betonlarda ortalama %21,87'lik bir basınç dayanımı artışı meydana gelmiştir.Anahtar Kelimeler: Beton, cam lif, mermer tozu, basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı

In this study, the porosity and the ultrasonic pulse velacity of concrete samples of 100 mm x 100 mm x 100 mm were determined. The water-cement ratio of these samples was 0,63 and they consisted of glass fiber with doses of 300 and 350 and varying addition rates of 5, 10, 15 and 20kg/m3. Waste marble powder was added to the samples at ratios of 25%, 50%, 75% and 100% to replace low volume material (0-0, 25). The compressive strength and splitting tensile strength of the samples were studied as well.The study shows that an increase in glass fiber content led to an increase in posity as well as a decrease in ultrasonic pulse velocity. A decrease in the compressive strenght of the samples was also observed. However, while the splitting tensile strenght of the samples with up to 15kg/m3 of glass fiber was enhanced, the samples with 20 kg/m3 of glass fiber manifested a decline in splitting tensile strenght. Despite this decline, the splitting tensile strenght of these samples was still enhanced compared to that of the control sample.It has been observed that the addition of marnle powder has counteracted all the undesirable effects that glass fiber can bing about. Especially in concretes with an addittion of 75% marble powder, an average enhancement of 21,87% in compressive strenght has resulted.Key words: Concrete, glass fiber, marble powder, compressive strenght, splitting tensile strenght
Effects of coutilration of waste marble powder and glass fiber additive on the mechanical properties of concrete
Keywords: Teknik Eğitim; İnşaat Mühendisliği