ELEKTROEĞİRME YÖNTEMİ İLE PVP/KİTOSAN/TİO2 İÇEREN NANOLİFLİ KOMPOZİT YÜZEYLERİN ÜRETİMİ - ATAR, CANSU (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada, sentetik bir polimer olan polivinilpirolidon (PVP) ile kitosan ve titanyum dioksit (TiO?) farklı oranlarda karıştırılarak, elektro çekim yöntemi kullanılarak nanolifler üretilmiştir. Üretim sırasında sabit besleme hızı, besleme mesafesi ve uygulanan gerilim koşulları korunmuş, lifler dönen silindir bir toplayıcı üzerinde biriktirilmiştir. Elde edilen nanoliflerin morfolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla taramalı elektron mikroskobu (SEM), enerji dağılımlı X-ışını spektroskopisi (EDX), Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR), termogravimetrik analiz (TGA) ve diferansiyel termal analiz (DTA) yöntemleri kullanılarak karakterizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

In this study, PVP (Polyvinylpyrrolidone) synthetic polymer and Chitosan and TiO2 materials were mixed in different ratios and different solutions were used by electrospinning method and collected by a rotating cylinder base (collector) under constant feeding speed, feeding distance and application voltage conditions to produce nanofibers. In order to determine the characterization, morphological, physical and chemical properties of the produced nanofibers, scanning electron microscope (SEM and EDX), fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), thermogravimetric analysis and differential thermal analysis (TGA and DTA) tests and analyzes were performed.
Production of nanofibrous composite surfaces containing pvp/chitosan/tio2 by electrospinning method
Keywords: Makine Mühendisliği