OSMANLI DEVLETİ`NDE DEVŞİRME SİSTEMİ VE DEVŞİRME SADRAZAMLAR - ALAY, SUAT (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi OSMANLI DEVLETİ'NDE DEVŞİRME SİSTEMİ VE DEVŞİRME SADRAZAMLAR Suat ALAY Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı İslam Tarihi Bilim Dalı 2001, Sayfa: 147 "Osmanlı Devleti 'nde Devşirme Sistemi ve Devşirme Sadrazamlar" adı altında gerçekleştirilen ve tamamı konu ile ilgili kaynaklan taramaya dayanan bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, kuruluş öncesi ve kuruluş döneminde Anadolu'nun yapısıyla. XV. ve XVI. asırlarda Hıristiyan dünyası hakkında kısa bir bilgi, Osmanlının menşei, devlet yapısının teşekkülü, gelişmesini mümkün kılan hususlar, genişleme politikası, Türk-İslam Birliğinin kurulması ve yıkılış sebepleri hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Tezin birinci bölümünde, Osmanlı öncesi devşirme sisteminin tarihi seyri ve Osmanlı döneminde devşirme sisteminin kurumlaşması anlatılmıştır. İkinci bölümde, devşirmelerin istihdamı ve devşirme sadrazamların otobiyografileri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, yerli ve yabancı tarihçilerin devşirme sistemine ve Osmanlı Devleti'ne yaptıkları eleştirilen ve verilen cevaplarla birlikte Osmanlı Devleti hakkındaki birkaç soruya cevap verilmiştir. Araştırmamız sonucu, devletler tarihinde misallerine rastladığımız devşirme sistemini kurumlaştıran ve kanunlarla ciddi bir yapıya kazandıran Osmanlı Devleti, bu sistemle ve ciddi devlet yapısı ile üç kıtaya yayılmasına rağmen; yıkılışında da yine devşirme sistemi ile oluşturulan askeri ve bürokratik kesimi etkilerinin olduğunu tespit ettik.

SUMMARY JANISSARY SYSTEM AND JANISSARY GRAND VIZIERS İN OTTOMAN GOVERMENT Suat ALAY The University Of Firat Social Sciences Institute Main Science Branch Of islamic History 2001, Page: 147 This work which is made real under a name "Janissary System and Janissary Grand viziers and all of it support to search sources about this topic is formed an introduction and three section In the introduction in section,. There are knowledges about the physique of Anatholia before the settle and the settle period oi' Ottoman and the Christion world in XV. And XVI. Century and being formed of Ottoman's source goverment structure and the motters that made Ottoman develop and the politics of being wide and the matters of foiling down of Turk-Islam unity. In the first section of thesis, the history of Devşirme before Ottoman and the instituating of Janissary system in Ottoman period are be discussed. In the second section. There are knowledges about employment and Janissary grand viziers autobiography. In the third section, a few questions are answered about Ottoman Govarment with local and foreing historians criticism about Janissarys system and Ottoman Goverment. After our researchs, In spite of Ottoman Govarment's that mode Janissary system gom a serious structure and be stuck-up, spread to there continent with it's serious goverment structure and this system; The Ottoman goverment that istitualized the Janissary system which can be seen in the histories of states and gave it's serius structue, in spite of the it spreut to the theree contirent by this system and it's serious stuty-constment, we established that the military and bureoucrotic people who were formed by Janissary system affected the Ottoman Goverment's falling down.
Janissary system and janissary grand viziers in Ottoman goverment
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History