KANSERLİ İNSAN DOKULARINDAKİ ESER METAL DÜZEYLERİNİN TAYİNİ - ATICI, DEMET (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi KANSERLİ İNSAN DOKULARINDAKİ ESER METAL DÜZEYLERİNİN TAYİNİ Demet ATICI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 70 Bu çalışmada, Elazığ Devlet Hastanesi ve özel patoloji laboratuarlarından kötü huylu ve iyi huylu prostat, uterin kavite ve mide tümörleri alınarak Cu, Zn, Fe, Ca ve Cd gibi eser metal konsantrasyonları Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi ile tayin edilmiştir. Atom tutucu yarıklı tüp (STAT), Alevli Atomik Spektrofotometresinin duyarlılığını arttırmak için kullanılmıştır. Doku örnekleri rnikro dalga fırında HNO3/H7O2 asit karışımı kullanılarak çözülmüştür. Uterin Kavite örneklerinde; kötü huylu tümörlerindeki Zn konsantrasyonunun iyi huylu tümörlere göre 2 kat olduğu belirlenmiştir. Mide örneklerinde; kötü huylu tümörlerdeki Zn, Fe ve Cu konsantrasyonunun iyi huylu tümörlere göre Zn için 2 kat, Fe ve Cu için 2,5 kat olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Kanser, Atomik Absorpsiyon Spektrometresi, Eser elementler, İnsan Dokusu.
Determination of trace metals levels in cancerous human tissues
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry