ERGENLERİN COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNİN MASLOW’UN İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ BAĞLAMINDA İNCELENMESİ - Üstündağ, Alev (Fırat University, 2022)
COVID-19 pandemi süreci birçok belirsizliği ortaya çıkarmakla birlikte sağlık, gıda, hava, barınma, ekonomik gelir, güvenlik ihtiyacı ve özgürce hareket edebilme gibi insanların temel yaşam gereksinimlerini etkilemiştir. Bu araştırma pandemi sürecinin ergenlerin ihtiyaçlarını ne şekilde etkilediğini Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi bağlamında inceleyebilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nitel araştırma olup yöntem olarak nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması modeli kullanılmıştır. Çalışma verileri yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış ve bu veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma katılımcıları belirlenirken amaçlı örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma örneklemini Ankara Çayyolu semtinde bulunan bir özel ders merkezine devam eden lise düzeyinde kırk sekiz ergen oluşturmuştur. Araştırma sonuçları Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin bileşenleri kapsamında açıklanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ergenlerin fizyolojik ihtiyaçların karşılanması konusunda genel olarak olumsuz bir durum bulunmazken güvenlik ihtiyaçlarının olumsuz yönde etkilendiği görülmüştür. Ayrıca pandeminin ergenlerin kendini gerçekleştirme ile sevgi ve aidiyet ihtiyaçlarını hem olumlu hem de olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. Saygı ihtiyaçlarının karşılanması konusunda da genel olarak olumsuz bir durumun olmadığı görülmüştür. Yaşanan belirsiz süreç ergenlerin gelecek hedeflerini belirleme konusunda kararsızlık yaşamalarına da sebep olmuştur.

While the COVID-19 pandemic process has revealed many uncertainties, it has affected the basic life needs of people such as health, food, air, shelter, economic income, the need for security and freedom of movement. This research has been carried out in order to examine how the pandemic process affects adolescents needs in the context of Maslow's hierarchy of needs. The research was a qualitative design, and the case study model was used as a method. In the study, data were collected through a structured interview form and the data were analyzed by content analysis method. Purposeful sampling method was used while determining the research participants. The research participants consisted of 48 high school adolescents attending a private tutoring center in the Ankara Çayyolu district. The research results are explained within the components of the hierarchy of needs. Accordingly, it was observed that while there was generally no negative situation in meeting the physiological needs of adolescents, their safety needs were negatively affected. In addition, it has been determined that the pandemic affects the love and belonging needs of adolescents both positively and negatively. It has been observed that there is generally no negative situation in meeting the needs of esteem. The uncertain process experienced has also caused adolescents to be indecisive in determining their future goals.
Examining Adolescents COVID-19 Pandemic Process in the Context of Maslow's Hierarchy of Needs