GÖVDE BORULU ISI DEĞİŞTİRİCİLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIMI - BALBAY, ASIM (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ GÖVDE BORULU ISI DEĞİŞTİRİCİLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIMI Asım BALB AY Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 103 Bu çalışmada, gövde borulu ısı değiştiricilerinin tasarımını gerçekleştirebilmek için bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Isı değiştiricilerinin sanayide bir çok uygulaması mevcuttur. Tasarımda küçük kapasiteli bir ısı değiştiricisinin kullanılması endüstriyel bir sistemin performansını düşüreceği gibi, gereğinden büyük bir ısı değiştiricisinin kullanılması ise gereksiz ilk yatırım maliyeti oluşturacaktır. Bu nedenle ısı değiştiricilerinin tasannu için gerekli hesaplamaların doğru yapılması önemlidir. Gövde borulu ısı değiştiricilerinin tasannu için Visual Basic 6.0 programlama dilinde bir program hazırlanmıştır. Program temel olarak tasarım, maliyet, ısıl sonuçlar ve fiziksel özellikler bölümlerinden oluşmaktadır. Isı değiştiricilerindeki her iki akışkan türü, debileri, giriş ve çıkış sıcaklıklarının belirli olması halinde; boru çapı, boruların diziliş düzeni, borular arası mesafe, boru eksenleri arası uzunluk ve boru geçiş sayısı seçilerek, en uygun gövde iç çapı ve boru uzunluğunun belirlenmesi incelenmiştir. Toplam işletme süresi için kuruluş gideri, işletme ve bakım giderleri toplamı en az olan ısı değiştiricisi çözüm olarak kabul edilmiş ve çözümler sanayide kullanılan ısı değiştiricileri ile karşılaştırıldığında bir yaklaşıklık gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler:Gövde borulu ısı değiştiricileri, Bilgisayar programlama, Isıl hesaplamalar
Computer aided design for shell and tube heat exchangers
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering