Deniz Canlılarının Tıp ve Eczacılık Alanlarında Kullanılması - Baytaşoğlu, Hazel; Başusta, Nuri (My University, 2015)
Bu derlemede, deniz canlılarının ve bu canlılardan elde edilen maddelerin, gerek besin gerekse medikal alanlarda kullanımları üzerinde durulmuştur. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, deniz canlılarının bulundurduğu kalsiyum, iyot, vitaminler, protein, antioksidan maddeler ve bazı biyoaktif bileşiklerin kalp hastalıkları, kanser, diyabet, kolesterol, depresyon gibi çağımızın hastalıklarını önlemelerinin yanı sıra tedavi amaçlı da kullanıldıklarını göstermiştir. Özellikle bazı deniz omurgasızlarından elde edilen antibakteriyel, antiviral ve antitümör bileşikler, Avrupa'da ve dünyada birçok bilim adamının ve biyoteknoloji çevrelerinin ilgisini çekmektedir. Bu çalışmada, bu konuda yapılan makaleler derlenerek bir bütün halinde yazılmaya çalışılmıştır.
Keywords: Balıkçılık; Beslenme ve Diyetetik; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi; Farmakoloji ve Eczacılık