KRONİK MİGREN VE EPİZODİK MİGRENDE SERUMDA S100B VE NÖRON SPESİFİK ENOLAZ DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI VE ETYOPATOGENEZ AÇISINDAN DEĞERİ - ÖZDOĞAN, SEVİM (Fırat Üniveristesi, 2014)
Migren başağrılarının benign yani iyi huylu başağrıları olduğu genel olarak kabul edilmektedir. Ancak son yıllarda migrenli hastalarda nöronal hasar geliştiğine dair radyolojik ve biyokimyasal veriler ortaya konulmaya başlanmıştır. Migren hastalarında başağrısı döneminde ve interiktal dönemde beyinde hücresel hasar gelişip gelişmediğini araştırmak amacıyla; özellikle nöronal hasarın hassas bir göstergesi olarak kabul edilen serum NSE düzeyleri ve glial hücre hasarının göstergesi olarak kabul edilen serum S100B düzeyleri son yıllarda bazı çalışmalarda araştırılmıştır. Bu çalışmalarda birbiri ile çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Keza kronik migren olgularında yapılmış herhangi bir çalışma mevcut değildir. Bu çalışmada epizodik migren atakları olan 26 hastada interiktal dönemde ve 27 kronik migren hastasında nöronal hasarı gösteren serum NSE düzeyleri ve gilal hasarı gösteren serum S100B düzeylerine bakarak hücresel hasar olup olmadığı araştırıldı. Gerek epizodik migren başağrıları olan hastalarımızda ve gerekse kronik migreni olan hastalarımızda seum NSE ve S100B düzeyleri kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek idi. Sonuçlarımız daha önceki çalışmalar ile kısmen benzerlik kısmen farklılık göstermektedir. Çalışma sonuçlarımız gerek epizodik gerekse kronik migrenli hastalarda hem nöronal hem de glial etkilenme olduğunu düşündürmektedir. Epizodik migreni olan olgularımız ile kronik migreni olan olgularımız birbirleri ile karşılaştırıldığında NSE ve S100B düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Ancak istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmasa da kronik migrenli olgularda düzeyler daha yüksek idi. Literatürde bu hususla ilgili çalışma henüz yoktur. Nöron spesifik enolaz ve S100B düzeylerinin kronik migrenlilerde epizodik migrenlilerden daha yüksek olması kronik migrenlilerde hücresel hasarın daha fazla olduğunu düşündürmektedir. Epizodik migren olgularımızda interiktal dönemde bu marker'ları yüksek bulundu. Bu durum hastalarda gelişen hücresel hasarın sadece başağrısı ataklarının yol açtığı bir durum olmadığını, interiktal dönemde de ilerleyici bir sürecin devam ettiğini telkin etmektedir. S100B yüksekliğinin kan beyin bariyerindeki bozulmaya da işaret ettiği bildirilmiştir. Bu muhtemel ilerleyici süreçte kan beyin bariyerinde bozulmanın da rolü olabileceğini düşündürmektedir. Anahtar Kelimeler: Epizodik migren, kronik migren, nöron spesifik enolaz, S100B

Migraine headaches are generally accepted as benign headaches. But in recent years the advent of neuronal damage in patients with migraine based on radiological and biochemical data has begun to be revealed. To investigate whether celluler damage develops during migraine headache and interictal period, serum NSE levels ,especially considered a sensitive indicator of neuronal damage, and S100B serum levels which is indicative of glial cell damage was investigated in several studies in recent years. In these studies contradictory results were obtained. Likewise, any study performed in patients with chronic migraine are not available. In this study, the serum NSE and S100B levels were investigated in 26 patients with episodic migraine in the inter ictal period and in 27 chronic migraine patients to define whether cellular damage occured. Serum NSE and S100B levels were significantly higher in the episodic and chronic migraine groups compared to control group. Our study has partly same and partly different results with respect to previous studies. Our results have episodic migraine in patients with both chronic suggest that both neuronal and glial affected. Our patients with episodic migraine and chronic migraine patients with NSE and S100B compared to correspond with each other statistically significant differences were detected between levels. NSE and S100B were no statistically significant differences between the levels. However, although not statistically significant in patients with chronic migraine were higher levels. Studies in the literature in this respect are not yet. neuron-specific enolase and S100B levels in chronic migraine is higher than episodic migraine cellular damage in chronic migraine suggests that there is more. Episodic migraine during the interictal this marker in our patients was high. In this case, the patient developed cellular damage caused by the attack only headache is not a condition, a progressive interictal also seem to suggest that the process continues. S100B height pointed to deterioration in the blood brain barrier has been reported that. These possible in the process of progressive deterioration of the blood brain barrier suggest that it may also play a role. Keywords: Episodic migraine, chronic migraine, neuron-specific enolase, S100B
Comparison serum s100b and neuron specific enolase levels in episodic migrane and chronic migrane and their value from the point of etiopathogenesis
Keywords: Nöroloji