COVİD-19 HASTALARINDA PSİKİYATRİK SEMPTOMLAR VE ÖLÜM KAYGISI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - DOĞAN, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Amaç: Bu araştırma COVID-19 hastalığı tanısı almış bireylerde psikiyatrik semptomlar ve ölüm kaygısı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini; Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi COVID-19 Pandemi Servisleri adı altında dönüşümü sağlanan servislerde tedavi gören 1666 COVID-19 hastası oluşturdu. Araştırmanın örneklemi güç analizi yapılarak 313 hasta olarak belirlendi. Araştırma Aralık 2020-Subat 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında "Kişisel Bilgi Formu", "Kısa Semptom Envanteri" ve "Ölüm Kaygısı Ölçeği" kullanıldı. Elde edilen veriler arasındaki ilişkinin analizinde Pearson korelasyon analizi, değişkenlerin karşılaştırılmasında Independent Sample t Test ve One Way Anova (Tukey) testleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan COVID-19 hastalarının yaş ortalamasının 47.85±18.13 olduğu, yarısından fazlasının kadın (%54), evli (%68,7) ve ilde yaşadığı (%59,4), büyük çoğunluğunun çocuk sahibi (%74,1), ailesi ile yaşadığı (%86,6) ve ekonomik durumunu normal olarak algıladığı (%66,5) görüldü. Araştırmada Kısa Semptom Envanterinin toplam puan ortalaması 53.72±33.47 olarak, Ölüm Kaygısı Ölçeğinin toplam puan ortalaması ise 25.66±16.13 olarak belirlendi. Kısa Semptom Envanteri ile Ölüm Kaygısı Ölçeği arasında iki yönlü pozitif yönde korelasyon olduğu görüldü. Sonuç: Araştırma bulgularına göre COVID-19 hastalık sürecinde yüksek düzeyde kaygı hisseden hastaların, ölüm kaygısı düzeylerinin daha yüksek olduğu; COVID-19 hastası iken düşük düzeyde kaygı hisseden hastaların ölüm kaygısı düzeylerinin daha düşük olduğu bulundu.

Aim: This study was conducted in individuals diagnosed with COVID-19 disease with the aim of wieving the relationship between psychiatric symptoms and death anxiety levels. Method: The universe of the research; Elazığ Fethi Sekin City Hospital established 1666 COVID-19 patients who were treated in the transformed services under the name of COVID-19 Pandemic Services. The sample of the study was determined as 313 patients by power analysis. The research dates were set as December 2020-February 2021. "Personal Information Form", "Brief Symptom Inventory" and "Oath Anxiety Scale" were used to collect data. In the the analysis of the relationship between the obtained data Pearson correlation analysis used, and in the comparison of the variables Sample t Test and One Way Anoya tests were used. Finding: The mean age of the COVID-19 patients participating in the study was 47.85±18.13, more than half of them were women (%54), married (%68.7) and living in the province (%59.4), the majority of them had children (%74, 1), lived with his family (%86.6) and perceived his economic status as normal (%66.5). In the study, the mean score of the Brief Symptom Inventory was 53.72±33.47, and the mean score of the Death Anxiety Inventory was determined as 25.66±16.13. It was observed that there was a two-way positive correlation between the Brief Symptom Inventory and the Death Anxiety Inventory. Result: According to the research findings, death anxiety levels were higher in patients who felt high levels of anxiety while suffering from COVID-19; It was found that the patients who felt low anxiety while having COVID-19 had lower death anxiety levels.
Examination of the relationship between psychiatric symptoms and death anxiety in COVİD-19 patients
Keywords: Hemşirelik