HELENİSTİK DÖNEMİN METROPOL ŞEHRİ: PERGAMON - Yılmaz, Cuma Ali; Gülerdoğan, Fırat (My University, 2021)
Helenistik Dönem (MÖ 336-30) kültürel, sosyal ve iktisadi açıdan Anadolu tarihi için bir dönümnoktasıdır. Sınırları Hindistan’a kadar dayanan Makedonya Krallığı, Büyük İskender’in MÖ 323 yılındaölmesiyle ardılları tarafından parçalanmış ve her bir general kendi krallığını ilan etmiştir. Çalışma konumuzolan Pergamon Krallığı (MÖ 280 – 133)’da bu krallıklardan bir tanesidir. Söz konusu krallık, Anadolu’daHelenistik kültürün önemli bir temsilcisi konumundadır. Anadolu’nun bilim ve sanat merkezi olan Pergamon,kentleşme, mimari, dini ve kültürel alanda Helenistik dönemin karakteristiğini yansıtan bir krallık başkentidir.Makedonya Krallığı’nın yıkılışının kısa bir analizi ile başlayacak olan çalışmamızda, Pergamon Şehri,Helenistik Dönem öncesi ve Helenistik Dönem olmak üzere iki ana başlık altında incelenecektir. Çalışmamızınsonunda ise, doğu-batı kültür sentezi ürünü olan Pergamon Krallığının Eskiçağ Anadolu tarihi açısından önemi,üstlendiği misyonu ve ardında bıraktığı miras değerlendirilecektir.
Keywords: Arkeoloji; Tarih