TEK MERKEZLİ UZUN VE ORTA KEMİK YERLEŞİMLİ BASİT KEMİK KİSTLERİ VE ANEVRİZMAL KEMİK KİSTLERİ CERRAHİ TEDAVİ VE UZUN DÖNEM SONUÇLARI - ÇİFTÇİ, ŞEMSEDDİN REBAR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Anevrizmal kemik kistleri (AKK) ve basit kemik kistlerinin (BKK) tedavisinde birçok farklı yöntem tanımlanmış olmakla birlikte, hangi yöntemin tercih edilmesi gerektiği konusunda bir fikir birliği bulunmamaktadır. Tedavinin temel hedefleri; kistin dekompresyonunun sağlanması, ekstremitenin erken mobilizasyonu ve komplikasyonların önlenmesidir. Bu çalışmada, AKK ve BKK nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan hastaların uzun dönem klinik, radyolojik, fonksiyonel ve onkolojik sonuçları ile komplikasyon oranları sunulmuştur. Ocak 2011 – Aralık 2024 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde uzun ve orta segmentli kemiklerde lokalize 47 BKK ve 26 AKK olgusu olmak üzere cerrahi müdahale uygulanan toplam 73 hasta incelemeye alındı. En az bir yıl takip edilen bu olguların dosyaları retrospektif olarak incelenmiş; preoperatif manyetik rezonans (MR) görüntüleri, ameliyat notları, anamnez verileri, biyopsi sonuçları ve postoperatif radyolojik bulgular değerlendirilmiştir. Hastalar iyileşme süresi, radyolojik ve klinik iyileşme düzeyi ile gelişen komplikasyonlar açısından analiz edilmiştir. AKK tanısı alan 26 hastanın ortalama tanı yaşı 14 olup, 14'ü kadın, 12'si erkektir. En sık uygulanan cerrahi yaklaşımlar sırasıyla %38,5 oranında allogreft+plak ve %34,6 oranında yalnızca allogreft olmuştur. Bu yaklaşımları %7,7 oranıyla hem otogreft+plak hem de allogreft+intramedüller çivi (İMN) takip etmiştir. Ortalama iyileşme süresi 9,62 ay olarak hesaplanmıştır. Hastaların 3'ünde (%11,5) nüks saptanmış olup, bu olgular humerus ve tibia yerleşimliydi. BKK tanısı alan 47 hastanın ortalama tanı yaşı 21 olup, 28'i erkek, 19'u kadındır. En sık uygulanan tedavi yöntemleri; %19,1 ile allogreft, %17 ile steroid enjeksiyonu ve %14,9 ile allogreft+plak kombinasyonu olmuştur. Modifiye Neer skorlama sistemine göre; hastaların %78,7'sinde tam, %14,9'unda kısmi ve %6,4'ünde kötü iyileşme tespit edilmiştir. Ortalama iyileşme süresi 8,96 ay olarak belirlenmiştir. Toplam 9 hastada (%14,9) nüks izlenmiş olup, bunların 5'i humerus yerleşimliydi. AKK olgularında uygulanan farklı cerrahi yöntemler ile nüks oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Genişletilmiş küretajla birlikte uygulanan cerrahi modalitelerle uzun vadede benzer oranda başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Ayrıca kırık gelişen hastalarda iyileşme süresi açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. BKK olgularında allogreft ve otogreft uygulanan hastalarda reoperasyon gereksinimi saptanmamıştır. Bu durum, söz konusu tedavi seçeneklerinin BKK açısından daha etkili olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca otogreft uygulanan hastalarda iyileşme süresi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha kısa bulunmuştur. Öte yandan, steroid enjeksiyonu yapılan 8 hastadan 4'ünde nüks gelişmesi, bu yöntemin etkinliğinin sınırlı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca kırık gelişen BKK olgularında da iyileşme süresinin istatistiksel olarak daha kısa olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Basit kemik kisti, anevrizmal kemik kisti, cerrahi tedavi, nüks

Although various treatment modalities have been described for aneurysmal bone cysts (ABCs) and unicameral bone cysts (UBCs), there is currently no consensus regarding the optimal approach. The primary goals of treatment are cyst decompression, early mobilization of the affected extremity, and prevention of complications. This study aims to present the long-term clinical, radiological, functional, and oncological outcomes, as well as complication rates, of patients who underwent surgical treatment for ABCs and UBCs. Between January 2011 and December 2024, a total of 73 patients, including 47 with UBC and 26 with ABC localized in long or mid-diaphyseal bones, underwent surgical treatment at the Department of Orthopedics and Traumatology, Fırat University Medical Faculty. Patients with a minimum of one year of follow-up were retrospectively analyzed. Preoperative magnetic resonance imaging (MRI), surgical records, clinical history, biopsy results, and postoperative radiographs were reviewed. Patients were evaluated in terms of healing time, clinical and radiological improvement, and complications. The mean age at diagnosis among the 26 ABC patients was 14 years, with 14 females and 12 males. The most frequently applied surgical methods were allograft with plate fixation (38.5%) and allograft alone (34.6%). These were followed by autograft with plate (7.7%) and allograft with intramedullary nailing (7.7%). The average healing time was 9.62 months. Recurrence occurred in 3 patients (11.5%), with lesions localized to the humerus and tibia. Among the 47 UBC patients, the mean age at diagnosis was 21 years; 28 were male and 19 female. The most commonly used treatments included allograft (19.1%), steroid injection (17%), and allograft with plate (14.9%). According to the modified Neer scoring system, complete healing was observed in 78.7% of patients, partial healing in 14.9%, and poor healing in 6.4%. The average healing time was calculated as 8.96 months. Recurrence was noted in 9 patients (14.9%), 5 of whom had humeral involvement. No statistically significant difference was found between the type of surgical technique and recurrence rates in ABC cases. Surgical modalities performed in conjunction with extended curettage appear to yield similarly favorable long-term outcomes. Additionally, the presence of pathological fractures did not significantly affect the healing time. In UBC cases, no reoperation was required in patients treated with allograft or autograft, suggesting that these methods may be more effective. Furthermore, patients treated with autograft demonstrated a statistically shorter healing time. Recurrence occurred in 4 of 8 patients who received steroid injections, indicating moderate efficacy. Healing time was also found to be statistically shorter in UBC patients with pathological fractures. Keywords: unicameral bone cyst, aneurysmal bone cyst, surgical treatment, recurrence
Surgical treatment and long-term results of single-center unicameral bone cysts and aneurysmal bone cysts wi?th long and medium bone localization
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji