BEYİN OMURİLİK SIVISI (BOS) ÖRNEKLERİNDE BAKTERİYEL VE VİRAL ETKENLERİN MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI - SÜER, CEREN SEL (Fırat Üniveristesi, 2019)
Santral sinir sistemi (SSS) enfeksiyonları, hızlı bir şekilde ilerleyip ölüme veya kalıcı doku bozukluklarına yol açabilmesi nedeniyle, hızlı tanı gerektiren hastalıkların başında gelir. Günümüzde aşılama programlarıyla bu konuda ilerleme sağlanmışsa da bu enfeksiyonlar yüksek morbidite ve mortalitesi nedeniyle önemini korumaktadır. Menenjit, subaraknoid boşluğu oluşturmak için beyini sarmalayan pia ve araknoid zarlarının inflamasyonu olarak tanımlanmaktadır. Menenjitler septik, aseptik, tekrarlayan ve kronik olmak üzere dört ana alt gruba ayrılır. Septik menenjitlerde etken bakteriyel mikroorganizmalar iken diğer menenjit tipleri enfeksiyöz (viral, mikobakteriyel veya mantar) veya enfeksiyon dışı nedenlerle olabilir. Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına menenjit şüphesi ile gönderilen 50 BOS örneğinden bakteriyel ve viral etkenler hızlı tanı amacıyla mültipleks PCR yöntemi kullanılarak çalışıldı. 50 BOS örneğinden birer tane olmak üzere HSV1, PV, VZV ve ikisinde ise N. meningitidis saptanmıştır.

Central nervous system (CNS) infections are among the most important diseases requiring rapid diagnosis because they can progress rapidly and lead to death or permanent tissue disorders. Today, although vaccination programs have made progress in this regard, these infections remain important due to their high morbidity and mortality. Meningitis is defined as inflammation of the pia and arachnoid membranes surrounding the brain to form a subarachnoid space. Meningitis is divided into four main subgroups as septic, aseptic, recurrent and chronic. In septic meningitis, the causative agent is bacterial microorganisms, while other types of meningitis may be infectious (viral, mycobacterial or fungal) or non-infectious. In this study, bacterial and viral agents of 50 CSF samples sent to Fırat University Hospital Microbiology Laboratory with suspicion of meningitis were investigated by using multiplex PCR method for rapid diagnosis. HSV1, PV, VZV and N. Meningitidis were detected in 50 CSF samples.
Investigation of bacterial and viral agents in brain spinal fluids by molecular methods
Keywords: Mikrobiyoloji