THE EFFECT OF MOTIVATION ON THE EMPLOYEE PERFORMANCE; AN EXPLORATORY STUDY OF THE VIEWS OF ACADEMIC AND ADMINISTRATIVE STAFF AT ZAKHO UNIVERSITY - BEKROKY, KAWAR ABDULLAH ALİ (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmanın temel amacı, motivasyonun (İçsel motivasyon ve Dışsal motivasyon) çalışan performansı üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla, hipotezler aracılığıyla çalışma değişkenleri ve maddeleri arasındaki korelasyon ve etkiyi değerlendirmek için tanımlayıcı istatistiksel analiz kullanılmıştır. Zakho Üniversitesi, çalışmanın popülasyonu olarak seçildi. Bu arada örneklem üniversitenin hem idari hem de akademik kadrosundan oluşturuldu. Bu nedenle anket formları kolejlerdeki öğretim ve idari personele dağıtılmış ve 157'si veri analizi için geçerli olmak üzere 174 form toplanmıştır. Anket, motivasyon değişkenlerinin değerine ve çalışan performansına ilişkin derecelendirmeler vermek için 5'li Likert ölçeği kullanılarak yapılmıştır. Buna göre, mevcut çalışma Sosyal Bilimciler için İstatistik Paketi (SPSS V. 25) kullanılarak analiz edilmiş, hipotezleri test etmek için bir dizi istatistiksel araç kullanılmıştır. Sonuç olarak, mevcut çalışma, motivasyon ile çalışan performansı arasında anlamlı bir ilişki ve bazı farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur; bu, üniversitenin ideal performansı ortaya koymak için personelin içsel ve dışsal motivasyonlarını güçlendirmesi gerektiği anlamına geliyordu.

The current study's principal purpose is to examine the effect of motivation (Intrinsic motivation and Extrinsic motivation) on employee performance. For this purpose, descriptive statistical analysis used to assess the correlation and effect among the study variables and its items through hypotheses. Zakho University has been chosen as the population of the study. Meanwhile, the sample was constituted of both administrative and academic staff of the university. Therefore, the questionnaire forms were distributed to teaching and administrative staff at the colleges, and 174 forms were gathered of which 157 of them were valid for data analysis. The questionnaire was performed by using a 5-point Likert scale to give ratings on the value of motivation variables and employee performance. Accordingly, the present study was analyzed by using the Statistical Package for Social Scientists (SPSS V. 25), a number of statistical instruments have been used to test the hypotheses. In conclusion, the current study inferred a significant correlation and some differences between motivation and employee performance; this meant that the university has to strengthen the intrinsic and extrinsic motivations of staff to introduce the ideal performance.
Motivasyonun çalışan performansı üzerindeki etkisi: Zakho Üniversitesi akademik ve idari personelin görüşlerine ilişkin keşifsel bir çalışma
Keywords: İşletme