AL-MU’MİNUN SURESİ 12-14. AYETLERİN TEFSİRİ BAĞLAMINDA İNSANIN YARATILIŞ MERHALELERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - Güler, Musa (Fırat University, 2021)
[TR] Özet Bu makalede, Mu’minun Suresi’nin 12-14. ayetleri bağlamında insanın yaratılış merhaleleri incelenmeye çalışılmıştır. İlk olarak insanın topraktan yaratılışına değinilmiş, akabinde ebeveynler vesilesiyle yaratılışına ve bu yaratılış sürecinde geçirdiği aşamalar izah edilmiştir. Kur’an-ı Kerim’de insanın yaratılışından bahseden birçok ayet bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı insanın topraktan yaratılışından bahsetmektedir. Bir kısmı ise insanın anne-baba vasıtasıyla meydana gelişinden ve yaratılış aşamalarından söz etmektedir. Yüce Allah ilk insanı doğrudan topraktan yaratmıştır. Bu ilk yaratılıştan sonra insan neslinin meydana gelişi anne ve babanın cinsel hücrelerinin birleşmesine bağlı kılınmıştır. İnsanın yaratılışından bahseden ayetlerde insanın yoktan var edildiği ve çeşitli merhalelerden geçerek meydana geldiği belirtilmektedir. Miladi yedinci asırda insanın yaratılışı hakkında Kur’an’da geçen bilginin, o günün şartlarında insanoğlu tarafından bilinmesi mümkün değildir. Her şeyin sahibi ve yaratıcısı olan yüce Allah’a ait olan bu bilgi, Kur’an’ın vahiy eseri olduğunun önemli bir işaretidir. Ayrıca bu durum Kur’an’ın icaz yönüne de bir işaret sayılabilir. İnsanın yaratılışından söz eden ayetler, insanın ne derece zayıf bir varlık olduğu, Allah’ın ise sonsuz kudret sahibi olduğuna dikkat çekmektedir. Ayrıca ilgili ayetlerde insanın, kendisini yoktan varlık sahnesine çıkaran yüce Allah’ı doğru bir şekilde bilmesi, O’na inanıp itaat etmesi gerektiği hatırlatılmaktadır.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları