KUR'AN'IN TERCEMESi İLE İBADET - Soysaldı, Mehmet (Fırat University, 1999)
Yüce Allah, her peygamberi (emrolunduklan şeyleri) insanlara açıklasın diye kendi kavminin diliyle göndermiştir.16 Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a. v) de Arabistan 'da Araplar arasında yetiştiği ve Arapça konuştuğu için, onun tebliğ ettiği Kur'an-ı Kerim'de Arapça olarak indirilıniştir. 17 Kur· an'ın Arapça olarak indirilmesindeki hikmet, Arapça konuşan insanlann, Allah'ın buyruklaoru anlamalan ve ona göre kendilerine yön vemıeleridir. Şayet kendileri Arap olduğu halde onlara başka bir dilde, mesela İbranice vahiyler gelseydi, insanlar bu sözlerden hiçbir şey anlayamayacaklan için şaşınp kalırlar: '"Bunun ayetleri açıklanmalı değil miydi? Arap peygambere yabancı dilde sözler mi indiriliyor?"18 derlerdi. Bu durumda da peygamber göndermenin asıl amacı olan insaniann hidayeti gerçekleşmezdi. İşte bunun için her millete kendi diliyle peygamber gönderilip, kendi diliyle kitap indirildiği gibi, Araplar içinde yetişmiş olan Hz.Muhammed (s.a.v)'e de Arapça vahyedilmiştir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları