Ventriküloperitoneal şantın skrotuma migrasyonu: Olgu sunumu - Erol, Fatih S.; Topsakal, Cahide; Kazez, Ahmet; Kaplan, Metin; Özveren, M. Faik (My University, 2001)
Hidrosefalik çocukların tedavisinde beyin-omurilik sıvısı akımını düzeltmek için en sık ventrikülo-peritoneal (VP) şantlama uygulanır. VP şantın komplikasyon oranı %27-47 arasında bildirilmiştir ve bu komplikasyonlar mekanik bozukluk, infeksiyon, beyin-omurilik sıvısı (BOS) birikmesi, şant migrasyonu veya değişik iç organ perforasyonları şeklindedir. Peritoneal kateterin skrotuma migrasyonuyla oluşan bir hidrosel olgusu sunuyoruz.Çalışmamızda bu komplikasyon olgusuyla birlikte skrotal migrasyonun oluş mekanizmaları tartışılmıştır.
Keywords: Hidrosefali; Ameliyat sonrası komplikasyonlar; Skrotum; Ventriküloperitoneal şant; Beyin omurilik sıvısı