ELAZIĞ YÖRESİNDE YETİŞEN BAZI VİCİA L., TÜRLERİNDE VİTAMİN A VE BAZI KAROTEN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - SÖNMEZ, SENEM (Fırat Üniveristesi, 2003)
ÜZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ELAZIĞ YÖRESİNDE YETİŞEN BAZI Vicia L. TÜRLERİNDE VİTAMİN A VE BETA-KAROTEN DÜZEYİ, ERİNİN ARAŞTIRIL MASI Senem SÖNMEZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 31 Bu çalışmada, Elazığ yöresinde yetişen Vicia L" (K peregrina, V. cuspidata, V. mollis, V. anatolica, V. michauxii, V. sativa subsp.nigra var.nigra, V. sericocarpa, V. cappadocica, V. sativa subsp.sativa var;sativa, V. erwilia, V. arbonensis) tüllerinin kuru ve yaş tohumlarındaki vitamin A ve beta-karoten düzeyleri araştırılmıştır, örnekler doğal habitatlarından toplanmıştır. Ölçümler HPLC (High Performance Liquid Chromatography) ile belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre kuru tohumlarda yaş tohumlara oranla daha fazla A vitamini ve beta-karoten bulunduğu tespit edilmiştir. Kuru tohumlarda en fazla vitamin A'nın Vicia anatolica' da, en az vitamin A'nın Vicia ser icocarpa' da, en fazla beta-karotenin Vicia saliva'da subsp:sativa, en az beta-karotenin Vicia michauxii'de bulunduğu belirlenmiştir. Yaş tohumlarda ise en fazla vitamin A Vicia anatolica' 'da, en az vitamin A Vicia scricocarpa'1 da, en fazla beta- karoten Vicia saliva'da subsp:sativa, en az beta-karoten Vicia cappadocica' da bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Vicia, Vitamin A, Beta-karoten, 'fobum, HPLC. Ill

SUMMARY MASTIîRTIlliSIS INVRSTIGATION OF TIIK VITAMIN A AND BKTA-CARROTKN UİVKI.S IN SOMKSIM'CllvSOl'' VICIA L, GROWING IN lil,A/,IG RIXilON. Senem SONMIIZ l'lial University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology 2003, Page: 3 1 In this study, vitamin A and bela-earolen levels were invest igaledin imnuiliire and mature seeds of the species (Viperegrina, V.cuspidala. V. moll is, V. anatolica, V.michauxU, V.sativa subsp.saliva var:saliva, V.cracca, V.erwilia, V.nurboıu'iısis, V.saliva subsp.nigra var:nigra, V.noeana, V.sericocarpa, V.cappudocicu) growing in Kla/.ığ region. Measurements were made by HPLC. According to the results obtained, mature seeds had more vitamin A and bela-carotcn than the immature seeds. In mature seeds, the mostabundant vitamin A were detected in Vicia anatolica, the least in Vicia sericocarpa, and the most abundant beta-caroten in Vicia saliva subsp.sativa, the least in Vicia michauxii. In immature seeds, the most abundant vitamin A were found in Vicia anatolica, the least in Vicia sericocarpa, and the most abundant beta-caroten in Vicia saliva subsp.sativa, the least in Vicia cappadocica. Key words: Vicia, Vitamin A, Beta-carroten, Seed, HPLC. IV
Investigation of the vitamin A and beta carotene levels in some species of Vicia L., growing in Elazığ region
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology