Bickerstaff beyin sapı ensefaliti: Bir olgu sunumu - Berilgen, M. Said; Bulut, Serpil; Topsakal, Cahide; Dağ, Ersel; Müngen, Bülent (My University, 2004)
Bickerstaff beyin sapı ensefaliti (BBE); oftalmopleji, ataksi, bilinç bozukluğu, extensor plantar yanıt ve hemihipoestezinin bulunduğu, santral sinir sistemi tutulumu ile birlikte periferik tutulum da gösterebilen, monofazik post-infeksiyoz bir klinik tablodur. BBE'nin etiolojisi tam olarak bilinmemekle beraber otoimmun bir mekanizma sonucu geliştiği ileri sürülmektedir. Tedavide plazmaferez, kortikosteroid ve intravenöz immunglobulin (IVIg) kullanımının yararlı olduğunu bildiren, az sayıda çalışma mevcuttur. Santral ve periferik sinir sistemi tutulumu ile ' seyreden ve intravenöz immunglobulin tedavisi ile tama yakın iyileşme gösteren bir BBE olgusu, literatürde az rastlanması nedeniyle, klinik seyir, elektrofizyolojik bulgular ve tedavi sonuçları açısından tartışılmaya değer bulundu.
Keywords: İmmunoglobulinler; ven içi; Beyin sapı; Plazmaferez; Ensefalit; Adrenal korteks hormonları