Çocukluk çağında laringofaringeal reflü - Uğraş, Meltem; Doğan, Yaşar (My University, 2011)
Laringofarengeal reflü (LFR), son yıllarda giderek daha çok tanınan ve araştırılan bir hastalıktır. Yetişkinlerde bu konu ile ilgili çok sayıda yayın olmakla birlikte çocuklarda daha az çalışma mevcuttur. LFR, gastroözofageal reflünün üst özofagus sfinkterinin yukarısında kalan yapıları etkilemesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Klinikte kronik öksürükten apne ve hayatı tehdit eden akut olaylara kadar değişen geniş bir semptom yelpazesine sahiptir. Tanıda öncelikle LFR'den şüphelenilmesi ve hasta ve bulgularına yönelik tetkikler yapılması gereklidir. Tedavi hastalık ağırlığına, altta yatan hastalıkların varlığına göre planlanmaktadır. LFR, kronik öksürük, apne, hırıltı tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarında çocuklarda düşünülmesi gereken, Pediatrik Gastroenteroloji ve Kulak Burun Boğaz bölümleri ile koordineli olarak takip gerektirmekte olup uygun tedavi ile düzelen bir hastalıktır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kulak; Burun; Boğaz; Pediatri