BASRA VE KÜFE ARAP DiLi EKOLLERiNiN AMiLLER ÖZELiNDE iHTiLAFLAR! - Erdim, Enes (Fırat University, 2011)
Fetih hareketleriyle birlikte İslam toprakları genişlemiş, farklı kültür ve milletten birçok kimse müslüman olup İslam toplumuna katılarak din dili olan Arapça'ya yönelmişlerdir. Bunun sonucunda Arapça lahn/yanlış okunma tehlikesiyle karşı karşıya kalınıştrr. Bu durumu gören o "dönemin alimleri de koruma amaçlı olarak Arapça'nın temel prensiplerini tespit etmek için çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Zamanla bu çalışmalar genişleyerek Arap dili bağlamında Basra ve Kfıfe olmak üzere iki ana ekol oluşmuştur. Bu ekoller benimserlikleri metot ve ilkelere bağlı olarak birçok konuda ihtilafa düşmüşlerdir. Biz de bu makalede Arapça'nın omurgasını oluşturduğu düşüncesiyle, sözünü ettiğimiz dil ekallerinin ılmillere ilişkin görüşlerini, delilleriyle birlikte ele alarak detaylı bir şekilde incelenmeye çalıştık.
The Disputes of the Ara b i c Language Schools of Basra and Kufe in Perspectives of Words' lnfluences/Avamils
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları