KURUMSAL KİMLİK ÇALIŞMALARI BAĞLAMINDA HARPUT DİBEK MARKASI ÖRNEĞİNİN İNCELENMESİ - ÖZTÜRK, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günümüzde şirketler ve firmalar artık kendilerini tüketiciye, paydaşlarına vb. bileşenlerine daha iyi açıklamak ve göz önünde bulunmak için kurumsal kimlik çalışmalarına önem vermektedirler. Kurumsal kimlik şirketlerin veya firmaların kurum dışındaki çevreye karşı görünen yüzüdür. Kurumun rengi, amblemi, logosu, misyonu, vizyonu vb. kurumu oluşturan bileşenlerinin olması kurum kimliği çalışmaları sonucunda oluşur. Kurumsal kimlik insanlarda bulunan kişinin tanınmasını sağlayan kimlik kartı gibi kurumun her açıdan tanınmasını sağlayan bilgileri ve belgeleri içerir. Kurumsal kimlik çalışmaları kurumlar arasında rekabet oluşturmaktadır. Kurumların kendi hedef kitlelerine yönelik yaptığı kimlik çalışmalarının başarılı olması kurumun sektörde kendisini iyi bir yere konumlandırmasını sağlamaktadır. Kurumlar arası rekabetin belirleyici faktörü kurumsal kimlik olduğu gözlenmektedir. Kendini kurumsal kimlik açısından geliştiren hedef kitlesine daha iyi sunan şirketler ve firmalar diğer rakiplerinden bir adım öne geçmektedirler. Bu çerçevede yapılan çalışmalar kurumun içinde bulunduğu sektörde adını duyurmasını ve markalaşmasını sağladığı gözlenmektedir. Kurumsal kimlik bir anlamda kurumun tüzel kişiliğini oluşturan kuruma belirli bir aidiyet kazandıran yazılı görsel çalışmalar olarak da nitelendirile bilinmektedir. Bu araştırmada Elazığ'ın önemli şirketlerinden biri olan Harput Dibek kahvesi markasının ve şirketinin kurumsal kimlik çalışmaları incelenmiştir. Araştırmada öncelikle kurum ve kurumsal kimlik hakkında derinlemesine bilgiler verilmiştir. Daha sonra Harput Dibek kahvesi markasının ve şirketinin kurum kimliğini oluştururken hangi kriterler üzerinde durarak kurumsal kimliğini şekillendirdiği konusu üzerinde derinlemesine durulmuştur. Harput Dibek kahvesi markasının ve şirketinin hedef kitlesine yönelik çalışmaları incelenmiştir. Şirketin ve markanın sektöründeki konumuna yönelik yaptığı çalışmalar üzerinde durulmuştur. Şirketin oluşturduğu reklam, kurumsal dizayn, afiş ve logo gibi kurumsal kimlik elemanlarının hangi kriterlere göre oluşturduğu incelenmiştir. Şirketin ve markanın kuruluş ve kuruluş sonraki faaliyetleri incelenmiştir. Kuruluşun kurumsal kimlik çalışmaları adına yaptığı tüm çalışmalar detaylı bir şekilde araştırılmıştır.

Today, companies and firms now attach importance to corporate identity studies in order to better explain and consider themselves to the consumer, their stakeholders, etc. components. Corporate identity is the visible face of companies or firms against the environment outside the organization. The color, emblem, logo, mission, vision, etc. of the institution are the components that make up the institution as a result of corporate identity studies. Corporate identity includes information and documents that enable the recognition of the institution from all angles, such as the identity card that enables the recognition of the person in people. Corporate identity studies create competition between institutions. The success of the identity studies carried out by the institutions for their target groups enables the institution to position itself in a good place in the sector. It is observed that the determining factor of inter-institutional competition is corporate identity. Companies and firms that offer themselves better to their target audience that develop themselves in terms of corporate identity are one step ahead of other competitors. It is observed that the studies carried out within this framework enable the institution to announce its name and brand in the sector it is in. Corporate identity is also known as written visual works that give a certain belonging to the institution that constitutes the legal personality of the institution. In this research, the corporate identity studies of the Harput Dibek coffee brand and company, one of the important companies of Elazığ, were examined. In the research, first of all, in-depth information about the institution and corporate identity was given. Later, the issue of the Harput Dibek coffee brand and company was focused on the criteria according to which it shaped its corporate identity while creating its corporate identity. The studies of Harput Dibek coffee brand and company for the target audience were examined. The company's and the brand's work towards its position in the sector is emphasized. The criteria according to which the corporate identity elements such as advertising, corporate design, posters and logos created by the company are created are examined. The establishment and subsequent activities of the company and the brand were examined. All the activities carried out by the organization on behalf of corporate identity studies have been investigated in detail.
Investigation of Harput Dibek brand example in the context of corporate indenty studies
Keywords: Halkla İlişkiler; İşletme