Propaganda olgusu ve propagandanın Amerikanlaşması - Çetin, Beyzade Nadir (My University, 2014)
Propaganda en temel anlamda bir ikna etme sürecidir. İkna etmek, bir bildirim ve bilgi iletimi biçimidir. Ancak olgusal olarak propaganda kavramı; eksik, yanlış, kasti ve tasarlanmış bir bildirim ve bilgi verme sürecidir. Propaganda, sistematik uygulamaları ile bir grubu, topluluğu ya da bir bireyi zihni olarak yeniden biçimlendirmedir. Bu biçimlendirme başta bilişsel olmak üzere toplumsal, kültürel ve siyasal anlamda propaganda yöntem ve tekniklerine uygun biçimde gerçekleşebilmektedir. Propagandanın uygulanması her zaman bir teknik ve yöntem bütünlüğüne dayanmaktadır. Propagandanın tarihi süreçte çeşitli topluluklarda, ülkelerde ve gruplarda pek çok uygulama biçimi ortaya çıkmasına rağmen en esaslı uygulamalarını küresel zamanlarla birlikte Amerika Birleşik Devletlerinin propaganda faaliyetlerinde görmek mümkündür. Bu çalışmada, propagandanın olgusal manada geçirdiği değişim ve dönüşüm ile Amerikan propaganda faaliyetlerindeki görünümleri ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Bu çalışma hem teorik nitelikli bir analizi hem de çeşitli kişisel gözlem ve görüşmelere dayalı uygulamalı bir metodolojik bakış açısını içerisinde barındırmaktadır.
Keywords: Siyasi Bilimler; Kültürel Çalışmalar