Farklı Çamur Yaşlarında Anaerobik/Aerobik/Anoksik Ardışık Kesikli Reaktörde Nutrient Giderimi - Tunç, Müslün Sara; Ünlü, Ayhan (My University, 2020)
Bu çalışmada, ardışık kesikli bir reaktör ile sentetik atıksudan nutrient giderimi farklı çamur yaşlarında çalışılmıştır.Ardışık kesikli reaktör anaerobik (130 dakika), aerobik (330 dakika) ve anoksik (210 dakika) fazlar şeklindeişletilmiştir. Anoksik fazdan sonra 45 dakika çökelme ve 5 dakika boşaltma fazı uygulanmıştır. Reaktör 6 gün çamuryaşında işletildiğinde, ortalama olarak %92 KOİ, %81 NH4-N ve %26 PO4-P giderimi gözlenmiştir. Çamur yaşı 10günde sabit tutulduğunda ortalama olarak %93 KOİ, %90 NH4-N ve %13 PO4-P giderimi sağlanmıştır. 15 günlükçamur yaşında ise ortalama olarak %92 KOİ, %79 NH4-N ve %17 PO4-P giderimi elde edilmiştir. En yüksek KOİ(%93) ve NH4-N (%90) giderimi 10 günlük çamur yaşında belirlenirken en iyi PO4-P giderimi 6 günlük çamur yaşındasağlanmıştır. KOİ ve NH4-N giderim verimi ile karşılaştırıldığında PO4-P için oldukça düşük giderim verimigözlenmiştir.
Keywords: Çevre Mühendisliği