KÜR ŞARTLARININ MİNERAL KATKILI KENDİLİĞİNDEN SIKIŞAN BETONUN BASINÇ DAYANIMINA ETKİSİ - Karataş, Mehmet; Ulucan, Zülfü Çinar (Fırat University, 2007)
Bu çalışmada farklı kür şartlarının kendiliğinden sıkışan beton (KSB) ve kontrol betonunun basınç dayanımı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla kontrol betonu ve farklı tip ve dozajda mineral katkı (F sınıfı uçu-cu kül (UK) ve silis dumanı (SD)) içeren KSB numuneleri hazırlanmıştır. Üretilen numuneler kalıptan alın-dıktan sonra toplam 28 gün süreyle standart 20±2°C su içinde ve ıslak bezlerle naylon içinde kür edilmiştir. Kür periyodu sonunda bu numuneler üzerinde basınç dayanımı deneyi gerçekleştirilmiş ve her bir beton türü için basınç dayanımları elde edilmiştir. Sonuç olarak PC yerine %30 ve/veya 35 oranında UK içeren KSB’ların naylon altında kür edilmesinden kaynaklanan basınç dayanımı azalması %6 ve %10 olarak tespit edilmiştir. PC yerine %10 ve 15 oranında SD içeren KSB’ların kontrol betonuna göre kür sırasında neme olan duyarlılığının azaldığı bulunmuştur.
Keywords: Engineering; Mühendislik