KULAK BURUN BOĞAZ ALERJİSİ HASTALIKLARI ALANINDA NE DURUMDAYIZ? - Topuz, Bülent; Kara, Cüneyt Orhan; Çanakçıoğlu, Salih; Gunhan, Kıvanc; Uslucoskun, Berna; Keles, Erol; Altuntaş, Emine Elif (My University, 2020)
Amaç; Alerjik hastalıklar Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanlık eğitiminin en önemli başlıklarından birisidir. KBBuzman hekimlerinin konuya ilgilerinin giderek azaldığı gözlenmektedir. Bu durumun sebepleri bilinmemektedir. Bu çalışmada gelişmelerinve sorunların saptanması, çözüm önerileri sunulması amacıyla KBB Alerjik hastalıklardaki durumun belgelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem; Bu makalede 41. Ulusal KBB-BBC kongresindeki oturumdaki konuşmalardan elde edilen veriler geliştirilerek,KBB’da alerjik hastalıklar alanındaki durum dökümante edilmiştir.Bulgular; 1999 yılında “Otolarengolojik Alerji Derneği” kurulmuştur. 1978 yılında başlayan, epidermal deri testi ve immünoterapiuygulamaları, 2000’li yıllarda ivme kazanmıştır. 2013 yılında KBB uzman hekimlerinin epidermal deri testi ve immünoterapi hizmetlerininSGK tarafından ödenmediği gerekçesi ile hastane idarecileri tarafından engellenmesi, konuyla ilgili uygulamaları sekteye uğratmıştır. KBBBBC Uzmanlık eğitimi çekirdek programında alerjik hastalıklarla ilgili yeterli sayıda başlık yer almaktadır. Tüm Ulusal KBB ve rinolojikongrelerinde alerjik hastalıklarla ilgili çeşitli sayıda ve konuda oturumlar yapıldığı görülmektedir. Günümüze kadar KBB’da alerjikhastalıklar konusunda ülkemizde 6 kitap basılmıştır. 2018 yılından beri alerji ve rinoloji konusunda çevrim içi yayın yapan, uluslararası birdergi yayınlanmaktadır.Sonuç; KBB uzman hekimlerinin alerjik hastalıklar konusuna ilgisini çekecek yeni stratejiler geliştirilmelidir. KBB alanında alerjiuygulamalarıyla ilgili değişim ve ortaya çıkan sorunlar düzenli olarak değerlendirilmelidir. Ortaya çıkan sorunlara alerji ile aktif ilgilenenKBB uzman hekimleri tarafından ortak çözümler geliştirilmelidir.
Keywords: Alerji