ENDOMETRİUMUN BENİGN, PREMALİGN VE MALİGN LEZYONLARINDA GLUT-1 İLE Kİ-67'NİN AYIRICI TANIDAKİ YERİ VE PROGNOZLA İLİŞKİSİ - DAĞLI, FERDA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Endometrium karsinomu, kadınlarda görülen karsinomlar arasında dördüncü sırada yer almaktadır. Bu nedenle endometriumun premalign lezyonlarının erken tanısı üzerinde önemle durulmakta ve risk faktörleri ile prognozu etkileyen faktörler belirlenmeye çalışılmaktadır. Çalışmamızda GLUT-1 ve Ki-67 gibi immünohistokimyasal belirleyicilerin endometriumun benign, premalign ve malign lezyonlarını ayırmadaki önemini ve prognoz ile ilişkisini belirlemeyi amaçladık. Bu amaçla Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Laboratuarında tanı almış 20 proliferasyon fazı, 20 sekresyon fazı, 20 basit hiperplazi, 20 kompleks hiperplazi ve 20 endometrioid karsinom olmak üzere toplam 100 olguya immünohistokimyasal yöntemle GLUT-1 ve Ki-67 uygulandı. GLUT-1 için plasenta ve Ki-67 için tonsil dokusuna ait örnekler pozitif kontrol olarak kullanıldı. GLUT-1 ile membranöz boyanma ve Ki-67 ile nükleer boyanma gösteren hücreler pozitif olarak değerlendirildi. GLUT-1 boyanmasında şiddet ve yaygınlığın, proliferasyon fazı, sekresyon fazı ve hiperplazilere göre endometrioid karsinomda belirgin artış gösterdiği belirlendi. Ayrıca Ki-67 proliferasyon indeksinin (PI) de aynı şekilde, proliferasyon fazı (32.90±7.16), sekresyon fazı (16.64±9.01), basit hiperplazi (32.28±5.60) ve kompleks hiperplaziye (35.65±4.33) göre endometrioid karsinomda (47.96±5.84) belirgin artış gösterdiği saptandı. Aynı olgularda GLUT-1 pozitifliği ve Ki-67 PI arasındaki ilişki de anlamlı bulundu. Sonuç olarak endometriumun benign lezyonlan ile premalign ve malign lezyonlannm ayırımında GLUT-1 pozitifliğinin ve Ki-67 Pl'nin yardımcı olacağı kanısına varıldı. ıx

The value of GLUT-1 and Ki-67 in differential diagnosis and their relation with prognosis in benign, premalign and malign lesions of endometrium Endometrial carcinoma is the fourth most frequently diagnosed cancer in women. For this reason, the early diagnosis of premalignant lesion of endometrium is very important and it is tried to determine the risk and prognostic factors. The objective of this study was to determine relationship between immunohistochemical markers such as GLUT-1, Ki-67 and benign, premalign, malign lesions of endometrium and investigate the association of these markers with prognosis. A total of 100 specimens were retrieved from the archives of the Pathology Department, Firat Medical Center of Firat University. These specimens were containing: 20 proliferative endometrium, 20 secretory endometrium, 20 simple hyperplasia, 20 complex hyperplasia, 20 endometrioid carcinoma. All specimens were stained immunohistochemically with GLUT-1 and Ki-67. Placenta and tonsile tissue was used as positive control specimen for GLUT-1 and Ki-67 respectively. Cells were considered positive only when cytoplasmic staining by GLUT-1 and nuclear staining by Ki-67 was observed. Intensity of GLUT-1 staining shows progresively more staining in endometrioid carcinoma as compared to proliferative endometrium, secretory endometrium and hyperplasia. Mean Ki-67 values were also higher in cases with endometrioid carcinoma (47.96±5.84) compared with those cases with proliferative endometrium (32.90±7.16), secretory endometrium (16.64±9.01), simple hyperplasia (32.28±5.60), complex hyperplasia (35.65±4.33). The relationships between GLUT-1 positivity and Ki-67 PI were found meaningful in similar cases. As in a conclusion, GLUT-1 immunstaining and Ki-67 PI may be useful in distinguishing benign lesions from premalign and malign lesion.
The value of GLUT-1 and Ki-67 in differential diagnosis and their relation with prognosis in benign, premalign and malign lesions of endometrium
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Patoloji