SIM Kartların Dijital Delil Olarak İncelenmesi ve Analizi - Akbal, Erhan; Dogan, Sengul (My University, 2017)
Günümüz mobil cihaz teknolojisinin kullanılabilmesi için sim kartlar vazgeçilmez öğelerin başında gelir. Kullanıcının kimliğininbelirlenmesi ve iletişim ağına dâhil olabilmesi için sim kart kullanılmak zorundadır. Mobil iletişimin hızlı artışı sim kartların AdliBilişim açısından da önemini arttırmıştır. Adli bilişim, delillerin belirli yöntem ve metotlarla incelenmesini tanımlamaktadır. Bunedenle sim kartların nasıl incelenmesi gerektiği ve yapısının anlaşılması gerekmektedir. Sim kartlar belirli üreticiler tarafındanüretilmekte ve mobil servis sağlayıcılar tarafından kullanılmaktadır. Bir sim kartın belirli bir mimari yapısı, dosya sistemi, fizikselözellikleri ve bileşenleri bulunmaktadır. Sim kartların incelenmesinde belirli donanım ve yazılım araçlarından faydalanılmaktadır.Bu araçlar kullanılırken sim kartlardan elde edilebilecek verilerin bilinmesi gerekir. Bu çalışmada, Sim kartların yapısal özellikleriortaya konularak Adli bilişim inceleme metodolojisi gösterilmiştir. Ayrıca kullanılan araçlar ile elde edilebilecek veriler karşılaştırmalıolarak ortaya konmuştur. Örnek bir uygulama ile doğrudan sim kart üzerinden analiz ile mobil cihaza takılı sim kartın mobil cihazüzerinden elde edilen verileri gösterilmiştir. Eski nesil mobil cihazlar genellikle işlemleri sim kart bellekleri üzerinden gerçekleştirirkenyeni nesi mobil cihazlar telefon hafızalarını kullanmaktadır. Bu nedenle eski nesil cihazlarda kullanılan sim kartlardan mesaj, telefondefteri, arama kaydı gibi kişisel bilgilerle birlikte servis bilgileri elde edilebilirken, yeni nesil mobil cihazlardan sadece servis bilgilerielde edilebilmektedir. Diğer bilgiler telefon belleğinde tutulduğundan sim kart inceleme araçlarıyla bu verilere erişilememektedir. Butip verilere erişebilmek için mobil adli bilişim araçlarının kullanılması gerekmektedir. Fakat kullanıcı kimliğini belirleyen temel servisverilerine erişmek mümkündür.
Keywords: Tıbbi İnformatik; Adli Tıp