KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI VE SİGARA İÇEN İLE İÇMEYEN SAĞLIKLI KİŞİLERDE PLAZMA OKSİDAN-ANTİOKSİDAN DÜZEYLERİ - ALTUNTAŞ, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2002)
Bu çalışmada, sigara içenlerde ve kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) patogenezinde oksidan/antioksidan dengesizliği ve akciğer fonksiyonları ile arasındaki ilişki araştırıldı. 20 KOAH'lı, 20 sigara içen ve 20 sigara içmeyen toplam 60 erkek olguda plazma malonildialdehit (MDA), eritrosit redükte glutatyon (GSH) ve katalaz değerlerine bakıldı. Olgulara solunum fonksiyon testi (SFT) yapılarak çeşitli SFT parametreleri ölçüldü. Plazma MDA değerleri; KOAH'lı olgularda 0.76 ± 0. 14 nmol/mL, sigara içen grupta 0.72 ± 0.12 nmol/mL ve sigara içmeyen grupta 0.65 ± 0.07 nmol/mL idi. Kontrol ile KOAH ve sigara içen grup arasında anlamlı fark saptandı (sırasıyla p=0.001, p=0.035), KOAH ile sigara içen grup arasında anlamlı fark bulunamadı (p=0.238). Eritrosit GSH değerleri; KOAH'lı olgularda 0.33 ± 0.13 mikromol/g.Hb, sigara içen grupta 0.34 ± 0.17 mikromol/g.Hb ve sigara içmeyen grupta 0.44 ± 0.14 mikromol/g.Hb idi. Kontrol ile KOAH ve sigara içen grup arasında anlamlı fark saptandı (sırasıyla p=0.028, p=0.016), KOAH ile sigara içen grup arasında anlamlı fark bulunamadı (p=0.935). Eritrosit katalaz değerleri; KOAH'lı olgularda 22.82 ± 17.47 k/g.Hb, sigara içen grupta 32.88 ±22.36 k/g.Hb ve sigara içmeyen grupta ise 55.73 ± 26.56 k/g.Hb idi. Kontrol ile KOAH ve sigara içen grup arasında anlamlı fark saptandı (sırasıyla p<0.001, p=0.005), KOAH ile sigara içen grup arasında anlamlı fark bulunamadı (p=0.088). Üç grupta da FEVı (% beklenen) ve FEVı/FVC (% beklenen) ile eritrosit katalaz, GSH ve plazma MDA değerleri arasında anlamlı korelasyon bulunamadı. Bu çalışmada, KOAH'lı olgularda ve sigara içen sağlıklı kişilerde sistemik olarak oksidan/antioksidan dengesizliği olduğu, ancak antioksidan kapasitedeki azalma ve/veya oksidan kapasitedeki artmanın, hem KOAH'lı hem de sağlıklı sigara içen bireylerde hava yolu obstrüksiyonunun spirometrik ölçümleriyle korele olmadığı gözlendi ve sigara kullanımının plazma lipid peroksidasyonu ve eritrosit antioksidan aktivitede dengesizliğe yol açarak oksidatif stresi artırdığı sonucuna varıldı. Anahtar Kelimeler: KOAH, sigara içimi, oksidanlar/antioksidanlar, akciğer fonksiyonları

In this study, oxidant/antioxidant imbalance in smokers and pathogenesis of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and their relations with lung functions were investigated. The values of plasma malonyldialdehyde (MDA), erythrocyte reducted glutathione (GSH) and erythrocyte catalase were studied in 20 patients with COPD, in 20 smokers and in 20 nonsmokers. All of the cases were male. Different pulmonary function tests were done to all cases. The values of plasma MDA were 0.76 ± 0.14 nmol/mL in patients with COPD, 0.72 ± 0.12 nmol/mL in smoker group and 0.65 ± 0.07 nmol/mL in nonsmoker group. A significance was determined between control and COPD groups and between control and smoker groups (respectively p=0.001, p=0.035). No significance was found between COPD and smoker groups (p=0.238). The values of erythrocyte GSH were 0.33 ± 0.13 micromol/g.Hb in patients with COPD, 0.34 ± 0.17 micromol/g.Hb in smoker group and 0.44 ± 0.14 micromol/g.Hb in nonsmoker group. A significance was determined between control and COPD groups and between control and smoker groups (respectively p=0.028, p=0.016). No significance was found between COPD and smoker groups (p=0.935). The values of erythrocyte catalase were 22.82 ± 17.47 k/g.Hb in patients with COPD, 32.88 ± 22.36 k/g.Hb in smoker group and 55.73 ± 26.56 k/g.Hb in nonsmoker group. A significance was determined between control and COPD groups and between control and smoker groups (respectively p<0.001, p=0.005). No significance was found between COPD and smoker groups (p=0.088). In all three groups, no significant correlation was found between FEVi (predicted %), FEVi/FVC (predicted %) and the values of erythrocyte catalase, GSH and plasma MDA. In this study, there was an oxidant/antioxidant imbalance systemically in healthy smokers and in patients with COPD, however the decrease in the antioxidant capacity and/or the increase in the oxidant capacity did not correlate with spirometric measurements of airway obstruction either in healthy smokers or in patients with COPD were observed. We conduced that the use of cigarette increased oxidative stress by causing plasma lipid peroxidation and imbalance in erythrocyte antioxidant capacity. Key Words: COPD, smoking, oxidants/antioxidants, lung functions.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göğüs Hastalıkları; Chest Diseases