KONTAKT DERMATİTLİ HASTALARDA YAMA (PATCH) TESTİ SONUÇLARI, SERUM KOMPLEMAN VE İMMUNGLOBÜLİN DEĞİŞİKLİKLERİ - ESEOĞLU, SERPİL (Fırat Üniveristesi, 1999)
l.ÖZET Bu çalışmada allerjik kontakt dermatitli (AKD) hastalar ve kontrol grubunda yama testi sonuçlan, kompleman 3 (C3), kompleman 4 (C4) total immunglobulin (Ig), G, A, M, E seviyelerinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışma Mayıs 1998-1999 tarihlerinde Fuat Üniversitesi Tıp Fakültesi Fırat Tıp Merkezi Dermatoloji Polikliniğine başvuran ve klinik olarak AKD tanısı alan 94 hasta ve polikliniğe gelen allerjik yalanması olmayan 25 kişide yapıldı. Tüm hastaların ve kontrol grubunun yama testi öncesi venöz kanlan alındı. Kompleman ve Ig ölçümleri Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı seroloji laboratuannda ölçüldü. Yama testi Avrupa standart yama testi serisi ve ilave olarak 6 allerjenle yapıldı. Yama testi hastaların sırtına uygulandı. 48'inci ve 96'ncı saatlerde olmak üzere Uluslararası Kontakt Dermatit Araştırma grubunun belirlediği şekilde değerlendirildi. Çalışma sonunda AKD'nin en sık 20-49 yaş grubunda toplandığı, en sık ev hanımlarının ve sağlık personelinin etkilendiği, en sık ellerde görüldüğü, en sık allerjik reaksiyon veren maddelerin nikel sülfat, potasyum dikromat, kobalt klorid, koku kanşımı, nitrofiırazon ve tiuram kanşımına karşı olduğu, hasta ve kontrol grubu arasında yama testi sonuçlarının karşılaştırmasında toplamda, potasyum dikromat, tiuram kanşımı, kobalt klorid, nitrofiırazon için farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. Aynca kompleman ve Ig seviyelerinin yüksek, düşük yada normal olmasının iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir arkı olamadığını, yine aynı şekilde C3, C4 ve Ig seviyelerinin yüksek, düşük yada normal olmasının yama testi pozitifliği ve negatifliği ile ilgisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edildi. Sonuç olarak AKD'li hastalarda mutlaka yama testi yapılması gerektiği, bölgesel allerjen serilerinin düzenlenmesi gerektiği, kompleman ve Ig ölçümlerinin gereksiz olduğu sonucuna varıldı. Anahtar kelimeler: Allerjik kontakt dermatit, yama (patch) testi, kompleman, immunglobulin.

This project aimed to do a comparison between allergic contact dermatitis patients and controlling group patching test results compleman 3(C3), compleman 4(C4), immunoglobulin (Ig), G, A, M, E levels. Research has been tested on 94 dermatology patients who got an allergic reaction and another 25 patients who got no allergic complain between May 1998- 1999 in Fırat University of Medicine end Fırat Medical Centre Dermatology Clinic. Venoz blood has been taken from all the patients and controlling group before the patch test. Compleman and Ig levels have been measured in Fırat Univercity of Medicine Microbiology Section's Serology Labratories. The patch test has been done according to the European Patch test plus six allergens to the back of the torso on the patients. It has been reviewed on the 18th and 96th hour, like the way international Dermatology Contact Research Group verified. Research shows that allergic contact dermatitis was seen mostly on patients between the age of 20 to 49 years. The housewifes and medical personel are the ones who were affected the most. It has been seen on hands mostly. Nickel, sulphate, potassium dichromate, cobalt chloride, fragnance mix, nitrofurazone, thiuram mix are the substance which are giving mostly allergic reactions. Patching test results comparison between patients and the controlling group showed us that the difference between potassium dichromate, thiuram mix and cobalt chloride, nitrofurozone are very important for statistic reasons. Low, high or normal compleman and Ig levels statistically dosen't make any difference. In between two statistics of groups low, high or nomal C3 and C4 Ig levels has got nothing to do with the negative or positive results of the patch test. As a result, patients with allergic contact dermatitis require a patch testing as well as re-arrange partial allergy series. Compleman and Ig measurements are not required. Key word: Allergic contact dermatit, patch test, compleman, immunoglobulin.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Dermatoloji; Dermatology