İnme sonrası epileptik nöbetler: Türk çok merkezli inme çalışması - Akyol, Ali; Taşdemir, Nebahat; Müngen, Bülent; Soyuer, Ali; Ersoy, Ali Özdemir; Topaktaş, Suat; Gülersönmez, Mehmet (My University, 2004)
Çalışmamızın amacı ülkemizde inme sonrası epileptik nöbet görülme oranını ve risk faktörlerini saptamaktır. Bu amaçla bir yıl süre ile ülkemizin değişik 40 Nöroloji kliniğinde inme tanısı konulmuş birbirini izleyen 2231 hasta değerlendirildi. Hastaların 54'ü erkek, 58'i kadın olmak üzere toplam 112'sinde (% 5.02) epileptik nöbet saptandı. Hastaların 38'i (% 34) uykuda, 74'ü (% 66) uyanık iken nöbet geçirmişti. Vasküler patolojiye göre sınıflandırıldığında; birinde (% 0.89) geçici iskemik atak, 53'ünde (% 47.32) iskemik inme, 58'inde (% 51.78) hemorajik inme vardı. Nöbet geçiren olgularda inme risk faktörlerinden 85'inde (% 75.9) hipertansiyon, 32'sinde (% 28.6) eski inme, 18'inde (% 16.1) diabetes mellitus saptandı. Epileptik nöbet yönünden hastalarda yaş ve cinsiyet arasında fark saptanmadı (p>0.05). Hemorajik inmeler iskemik olanlardan daha fazla epileptik nöbet riski taşıyordu (p<0.001). İnme için risk faktörü olan diyabet, hipertansiyon, eski inme öyküsü nöbet gelişimi açısından risk faktörü olarak gözlenmedi (p>0.05). Ayrıca diabetes mellitus nedeniyle düzenli antidiabetik kullananlarda inme sonrası epileptik nöbet görülme riski yüksek bulundu (p<0.05), ancak hipertansiyon nedeniyle düzenli antihipertansif alanlarda bu risk yüksek bulunmadı (p>0.05).
Keywords: Risk faktörleri; Yaygınlık; Serebrovasküler olay; Nöbetler