İYONKÜREDE DIKEY YAYILAN DALGANIN GÜRÜLTÜ ÖZELLIKLERI - DEMİRTAŞ, ALPER (Fırat Üniveristesi, 2017)
Gürültü genel olarak bir sinyal veya istenmeyen bir düzensizlik diye tanımlanır. Gürültünün sebebi birçok farklı kaynak olabilir ve genellikle de doğada rastgeledir. Herhangi sinyal iki uç arasında iletilirken gürültü kaynaklarından dolayı sinyale gürültü eklenir. Bir sistemin gürültülülüğü gürültü faktörü ve gürültü sıcaklığı ile ifade edilir. Bu çalışmada, ilk olarak iyonkürede dikey olarak yayılan elektromanyetik dalganın farklı modları teorik olarak çözümlenmiş ve 2015 yılı ekinoks ve gündönümleri günleri (21 Mart-21 Haziran-23 Eylül-21 Aralık), yerel zaman 12:00 ve 3,4,5,6 MHz frekanslarında dalgaların yansıma yükseklikleri hesaplanmıştır. Daha sonra bu modlar ve frekanslar için gürültü sıcaklığı değerleri hesaplanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler: İyonküre, Elektromanyetik Dalga, Gürültü Sıcaklığı

Noise is generally defined as a signal or an unwanted irregularity. Noise can come from a variety of sources and are generally random in nature. Noise is added to the signal due to noise sources when the signal is transmitted between two ends. The noise of a system is expressed by the noise factor and the noise temperature. In this study, firstly different modes of the electromagnetic wave propagating vertically in the ionosphere were theoretically solved and the reflection heights of the waves are calculated for the equinox and solstice days of 2015 (21 March-21 June-23 September-21 December), local time 12:00 and frequencies of 3,4,5,6 MHz. The noise temperature values for these modes and frequencies were then calculated and the results compared. Key Words: Ionosphere, Electromagnetic Wave, Noise Temperature
Noise features of the vertically propagated wave in the ionosphere
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği