İSLAM HUKUKU AÇISINDAN SOSYAL MEDYA MAHREMİYETİ - NASIROĞLU, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günümüzde değişen iletişim araçları ile birlikte gerçekleşen etkileşim sonucu mahremiyet algısı da değişmiştir. Her yaştan, her dilden ve her dinden insanın kolaylıkla iletişim kurabildiği sosyal medya platformları bu değişimin en önemli unsurlarındandır. Sosyal medya platformları gittikçe yaygınlaşmakta ve bireyler kişisel hayatlarıyla ilgili bilgilerini hatta mahrem alanlarını dahi paylaşabilmektedirler. Bireylerin yaptıkları bu paylaşımlar insanların merakını celp ederek zaman zaman tecessüse yol açmaktadır. İster iyi niyetli ister kötü niyetli olsun tecessüs, İslam Hukuku'nda yasaklanmış bir fiildir. İletişim açısından birçok faydası olan sosyal medya platformlarının amacının dışında kullanılması bireyi yanlışa yönlendirmektedir. Bireydeki bulunduğu toplumda kabul görmek, görünür olmak, takdir edilmek, merak vb. arzu, istek ve duygular, bireyi hem paylaşım yapmaya hem de başkalarının paylaşımlarını takip etmeye sevk etmektedir. Birey istediğine ulaşmak için zaman zaman sınırları ihlal ve ihmal ederek mahremiyet ile ilgili yasakları göz ardı etmektedir. Bunların sonucunda hem mahremiyet alanlarının daralması hem de tecessüsün artması insanları huzursuz etmektedir. Biz çalışmamızda bazı sosyal medya platformları üzerinden bunları değerlendirmeye çalıştık.

Today, the perception of privacy has also changed as a result of the interaction with the changing communication tools. Social media platforms, where people of all ages, languages ??and religions can communicate easily, are the most important elements of this change. Social media platforms are becoming more and more widespread and individuals can share information about their personal lives and even their private areas. These sharings made by individuals attract people's curiosity and lead to embarrassment from time to time. Incarnation, whether with good intentions or malicious intent, is a prohibited act in Islamic Law. ?The misuse of social media platforms, which have many benefits in terms of communication, misleads the individual. To be accepted in the society, to be visible, to be appreciated, to be curious, etc. desires, desires and emotions prompt the individual to both share and follow others' posts. In order to achieve what he wants, the individual ignores the prohibitions on privacy by occasionally violating and neglecting the limits. As a result of these, both the narrowing of privacy areas and the increase of insecurity make people uneasy. In our study, we tried to evaluate them through some social media platforms.
Social media privacy in terms of Islamic law
Keywords: Din; Hukuk