Hayvan gönenci-veteriner hekimliği ilişkisi ve Avrupa Birliğindeki yasal düzenlemeler üzerine bir araştırma - Yasar, Askın; Yerlikaya, Halis (My University, 2004)
Hayvan gönenci, hayvanın yaşam kalitesini yansıtan bir tanımlamadır. Tam anlamıyla zihinsel ve fiziksel sağlık durumunu, mutluluğunu ve uzun yaşam gibi özellikleri içerir. Hayvan gönenci konusu, 196O'lı yılların başından beri dünyanın farklı yerlerinde ele alınan ve tartışılan bir konu oldu. Bu tartışmaların etkisiyle \"Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi\" kabul edildi. Günümüze ulaşıldığında ise Avrupa Birliği kuruluşları ve üye ülkelerde hayvan gönenci konusunda önemli gelişmeler kaydedilmiş ve birçok yasal düzenleme yapılmıştır. Çalışmada, farklı boyutlarıyla hayvan gönenci ele alınarak özellikle veteriner hekimliği ile ilişkisi ortaya konmaya çalışılacak; ayrıca, Avrupa Birliğindeki yasal düzenlemeler ve Türkiye'deki durum tarihsel bir perspektiften sergilenecektir.
Keywords: Veteriner hekimlik; hukuk; Avrupa Birliği; kanunlar; hayvan refahı