PREEKLAMPSİ OLGULARINDA VİSİNİN LİKE PROTEİN-1 DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ASLAN, NESLİHAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Gebeliğin en karışık komplikasyonlarından biri olan preeklampsi, plasentanın neden olduğu ve sadece doğumla tedavi edilen gebeliğe özgü bir bozukluk olarak kabul edilir. Bununla birlikte preeklampsi, çeşitli klinik tabloları olan multisistemik bir hastalıktır ve bu durum hipertansiyon ve proteinüri yokluğunda bile mevcut olabilir. Preeklampsinin dünya çapındaki gebeliklerin %2-8'ini komplike hale getirdiği tahmin edilmektedir. Türkiye de ise sıklığı farklı kaynaklara göre değişmekle beraber; Dünya Sağlık Örgütü'nün de dahil olduğu bu sistematik derlemede preeklampsinin insidansı %15,6 iken eklampsi indisansı %1,2 olarak tespit edilmiştir. Genel olarak, doğrudan maternal ölümlerin %10 ila %15'i preeklampsi ve eklampsi ile ilişkilidir. Maternal mortalitenin yüksek olduğu yerlerde, ölümler çoğunlukla preeklampsiden daha ziyade eklampsiye atfedilebilir. Preeklampsi, gebelik yaşına kadar küçük doğan infantların %12'sine kadar ve erken doğanların beşte biri için bir öncüldür. Preeklampsiyi takiben perinatal mortalite yüksektir ve eklampsiyi takiben daha da yüksektir. Hastalığın başlangıcı ve klinik seyri tahmin edilemez. Bu nedenle hastalığın tanı ve tedavisinde güçlü araçlara ihtiyaç vardır. Nöronal kalsiyum sensör protein ailesinin bir üyesi olan visinin like protein-1 (vilip-1), hücre gelişimi ve diferansiyasyonu sırasındaki hücre sinyalizasyonunun düzenlenmesinde önemli rol oynar. VILIP-1 191 amnioasitten oluşan düşük molekül ağırlıklı (yaklaşık 22 kDa) bir stoplazmik proteindir. Bu protein nöronlarda kalsiyuma bağımlı sinyal iletimi üzerinde etki gösterir. Vilip-1'in insanda ve ratlarda birçok periferik dokuda da sentezlendiği bulunmuştur. Vilip-1'in sadece santral sinir sisteminde değil diğer periferik dokularda da bir takım rollere sahip olduğu bilinmektedir. Vilip-1, adenilat siklaz ve guanilat siklaz ile etkileşerek hücre içi siklik nükleotid seviyelerini düzenler. Siklik nükleotidlerden cAMP ise hücre proliferasyonu, diferansiyasyonu ve hücre göçünde etkilidir. Bu proteinlerin hipertansiyon, diyabetik nefropati, amyotrofik lateral skleroz, inme, alzheimer hastalığı ve şizofreniye kadar değişebilen bir dizi hastalığın patofizyolojik fonksiyonunda rolü olduğu belirtilmiştir. Bu patofizyolojik rollerden bazılarının moleküler ve hücresel mekanizmalarına yeni yeni açıklık getirilmeye başlanmıştır. Nöronal kalsiyum (Ca+2) sensör proteinleri (NCSP) ailesinin bir üyesi olan VSNL'ler aynı zamanda gen ekspresyonunu düzenleyebilir. Bu küresel mekanizmalar yoluyla VSNL'lerin fizyolojik ve patolojik şartlar altında hücrelerde meydana gelen hücre ölümü, migrasyon, diferansiyasyon üzerinde etkili olduğu saptanmış ve ayrıca trofoblastik aktivite süreçlerine katkıda bulunabileceği öngörülmektedir. Özellikle vurgulamak gerekir ki NCS proteinlerinin, daha öncelerinde öyle zannedilse de sinir sistemine has bir gen ailesi olmadığı tespit edilmiştir. Diğer organların çoğunda ekspresyonu gözlenmiştir. Periferik dokularda VILIP-1 dizileri çeşitli dokularda ortaya çıkmıştır. Prostat, böbrek, akciğer, pankreas, karaciğer, overler, testis, plasenta, kalp, adrenal bez, mide ve kolon gibi dokularda da mevcut olarak gösterilmiştir. VILIP-3'ün de; böbrek, dalak ve testislerde ve hematopoetik sistem ile bağırsak hücrelerinde varlığı tespit edilmiştir. Nöroblastomada VILIP-1'in aşırı ifadesinin anoikis inhibitörü olan trkB'nin ekspresyonunu upregüle; inracellüler adezyon molekülü 1'in (ICAM-1), ana histo-uyumluluk kompleksi sınıf 1 (MHC-1) ve hücre adezyon molekülleri CD44 ve CD44v6' nın ekspresyonunu down regüle ettiği gösterilmiştir. Böylelikle, VILIP-1'in hücre göçünü düzenlediği ve dolayısıyla başta trofoblastik ve vasküler hücreler olmak üzere hücrelerinin invazyon özelliklerini etkilediği gösterilmiştir. Bu şekilde hücre istilasını ve metastazını arttırmaktadır. Bu çalışmada şiddetli özellikler göstermeyen preeklampsi, şiddetli özellikler gösteren preeklampsi tanısı alan gebeler ve normotansif sağlıklı gebelerde visinin like protein 1 düzeylerinin ölçülmesi ve parametrenin düzeyleri ile bu hastalıklar arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya Nisan 2022- Kasım 2022 tarihleri arasında Elazığ Fırat Üniversitesi Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na başvuran 90 gebe dahil edildi. Çalışmaya Hastane Etik Kurulu onayı alındıktan sonra başlandı. Gebeler sağlıklı gebeler (Grup 1, n = 30), preeklampsili gebeler (Grup 2, n = 30) ve ağır preeklampsili gebeler (Grup 3, n = 30) olarak ayrıldı. Olguların obstetrik ve sosyodemografik özellikleri kayıt edildi. Olgulardan rutin laboratuvar parametrelerini ve Visinin like protein-1 düzeylerini değerlendirmek için kan örnekleri alındı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22.0 programı kullanıldı. Veriler ortalama ± SD (ortalama±standartsapma) olarak ifade edildi. Verilerin normal dağılımını test etmek için KolmogorovSmirnov testi, grup varyanslarının homojenliğini test etmek için Levene testi ve gruplar arasındaki farkların anlamlılığını belirlemek için Kruskall-Wallis varyans analizi yapıldı. Anlamlı olarak farklı bulunan değerler için (p < 0,05) gruplar Mann-Whitney U (MWU) testi kullanılarak ikili olarak karşılaştırıldı. Anlamlılık artışını önlemek için Bonferroni düzeltmesi yapılmıştır. p < 0,017 değeri anlamlı olarak kabul edildi. Visinin like protein-1 düzeyleri Grup 1'de 10,23±7,98 ng/ml, Grup 2'de 7,91±4,97 ng/ml, Grup 3'de 24,75±18,27 ng/ml olup, Gruplar karşılaştırıldığında Visinin like protein-1 düzeylerinin Grup 1 ve Grup 2'ye göre Grup 3'de anlamlı olarak farklı olduğu izlendi (p < 0,017, MWU testi). Şiddetli özellikler gösteren preeklampside Visinin like protein-1 düzeylerinin kontrol ve preeklampsi grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu bulundu. Bu çalışma visinin like protein-1'in preeklampsinin fizyopatolojisinde rol alabileceğini göstermektedir. Bu veriler ışığında visinin like protein-1'in şiddetli preeklampsinin tanı ve tedavisinde kullanımı düşünülebilir. Anahtar kelimeler: Visinin like protein 1, preeklampsi, gebe, hücresel göç ve invazyon

One of the most complex complications of pregnancy, preeclampsia is considered a pregnancy-specific disorder caused by the placenta and treated only by delivery. However, preeclampsia is a multisystemic disease with various clinical manifestations, and this condition may be present even in the absence of hypertension and proteinuria. It is estimated that preeclampsia complicates 2-8% of pregnancies worldwide. In Turkey, although its frequency varies according to different sources; In this systematic review, including the World Health Organization, the incidence of preeclampsia was found to be 15.6%, while the incidence of eclampsia was found to be 1.2%. Overall, 10% to 15% of direct maternal deaths are associated with preeclampsia and eclampsia. Where maternal mortality are high, most deaths are attributable to eclampsia rather than preeclampsia. Preeclampsia is a precursor for up to 12% of infants born small by gestational age and one-fifth of preterm infants. Perinatal mortality is high following preeclampsia and even higher following eclampsia. The onset and clinical course of the disease are unpredictable. Therefore, powerful tools are needed in the diagnosis and treatment of the disease. Visinin like protein-1 (vilip-1), a member of the neuronal calcium sensor protein family, plays an important role in the regulation of cell signaling during cell development and differentiation. VILIP-1 is a low molecular weight (approximately 22 kDa) cytoplasmic protein composed of 191 amnioacids. This kind of protein acts on calcium-dependet signal transduction in neurons. It has been found that Vilip-1 is also expressed in many peripheral tissues in humans and rats. It is known that Vilip-1 has number of roles not only in the central nervous system, but also in other peripheral tissues. Vilip-1 regulates intracellular cyclic nucleotide levels by interacting with adenylate cyclase and guanylate cyclase. One of the cyclic nucleotides, cAMP is effective in cell proliferation, differentiation and cell migration. It has been evinced that these proteins have a role in the pathophysiological function of a range of diseases ranging from hypertension, diabetic nephropathy, amyotrophic lateral sclerosis, stroke, Alzheimer's disease and schizophrenia. The molecular and cellular mechanisms of some of these pathophysiological roles have just begun to be elucidated. VSNLs, a member of neuronal calcium (Ca+2) sensor proteins (NCSP), can also regulate gene expression. Through these global mechanisms, VSNLs have been found to be effective on cell death, migration and differentiation under physiological and pathological conditions, and it is also predicted that they may contribute to trophoblastic activity processes. It should be emphasized that NCS proteins are not a nervous system-specific gene family, although they were previously thought so. Its expression has been observed in most of the other organs. In peripheral tissues, VILIP-1 sequences were show up various tissues. It is also shown to be present in tissues such as prostate, kidney, lung, pancreas, liver, ovaries, testis, placenta, heart, adrenal gland, stomach and colon. In VILIP-3; It has been detected in kidney, spleen and testicles, and in the hematopoietic system and intestinal cells. Overexpression of Vilip-1 in neuroblastoma, upregulate the expression of trkB an anoikis inhibitör, down-regulates the expression of intracellular adhesion molecule 1 (ICAM-1), major histocompatibility complex class 1 (MHC-1) and cell adhesion molecules CD44 and CD44v6. Therefore, VILIP-1 regulates cell migration. Consequently, it affects the invasion properties of cells, mainly trophoblastic and vascular cells. In this way, it increases cell invasion and metastasis. In this study, it was aimed to measure visinin like protein 1 levels in pregnant women diagnosed with preeclampsia without severe features, preeclampsia with severe features and in normotensive healthy pregnant women, and to investigate the relationship between the levels of the parameter and these diseases. Ninety pregnant women who applied to Elazig Fırat University, Fırat University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology between April 2022 and November 2022 were included in this study. The study was started after the approval of the Hospital Ethics Committee. Pregnant women were divided into healthy pregnants (Group 1, n = 30), preeclampsia pregnants (Group 2, n = 30) and severe preeclampsia pregnants (Group 3, n = 30). Obstetric and sociodemographic characteristics of the cases were recorded. Blood samples were taken from the patients to evaluate routine laboratory parameters and Visini like protein-1 levels. SPSS 22.0 program was used in the statistical analysis of the obtained data. Data were expressed as mean ± SD (mean±standard deviation). The Kolmogorov-Smirnov test was used to test the normal distribution of the data, the Levene test to test the homogeneity of group variances, and the Kruskall-Wallis analysis of variance to determine the significance of the differences between groups. For values found to be significantly different (p < 0.05), groups were compared in pairs using the Mann-Whitney U (MWU) test. Bonferroni correction was made to avoid the increase in significance. The p < 0.017 value was accepted as significant. Visinin like protein-1 levels were 10.23±7.98 ng/ml in Group 1, 7.91±4.97 ng/ml in Group 2, 24.75±18.27 ng/ml in Group 3 When the groups were compared, it was observed that the visinin-like protein-1 levels were significantly different in Group 3 compared to Group 1 and Group 2 (p < 0.017, MWU test). Visinin like protein-1 levels were found to be significantly higher in preeclampsia with severe features compared to the control and preeclampsia groups. This study shows that visinin like protein-1 may play a role in the pathophysiology of preeclampsia. In the light of these data, the use of visinin like protein-1 in the diagnosis and treatment of severe preeclampsia can be considered. Keywords: Visinin like protein 1, preeclampsia, pregnancy, cellular migration and invasion
Investigation of visin like protein-1 levels in patients of preeclampsia
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum