KURAKÇIL PEYZAJ TASARIMININ YEDİ BASAMAĞI: ARİZONA EYALET ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ - Çilek, Müge Ünal (Hakan OĞUZ, 2022)
Son yıllarda küresel iklim krizi ile birlikte azalan su kaynakları, suyun etkin kullanılmasını zorunluluk haline getirmiştir. Su peyzaj tasarımlarının sürdürülebilirliğini sağlayan ana maddelerden bir tanesidir. Bu sebeple sürdürülebilir peyzaj alanların oluşması için suyun ihtiyaç duyulan en az şekilde kullanılmasına olanak sağlayan kurakçıl peyzaj tasarımı önemli bir yaklaşımdır. Bu çalışmada sıcak-kurak iklim bölgesinde yer alan Arizona Eyalet Üniversitesi kampüs alanındaki peyzaj uygulamalarının kurakçıl peyzaj tasarım ilkeleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada kurakçıl peyzaj tasarımına ait 7 ilke (planlama ve tasarım, toprak analizi ve hazırlığı, uygun bitki tür seçimi, çim alanların oluşturulması, etkin sulama, malç kullanımı ve uygun bakım) doğrultusunda kontrol listesi hazırlanmıştır. İkinci aşama veri toplama aşamasıdır. Bu aşamada kampüs alanında yer alan uygulamalar fotoğraflanarak ilkeler açısından uygunluğu değerlendirilmiştir. Son aşamada ise kurakçıl peyzaj tasarımının avantajları alan uygulamaları üzerinden tartışılmıştır. Bu çalışma kurakçıl peyzaj tasarımının doğru uygulamalarını ilkeler açısından açıklaması bakımından önemlidir. Çalışma sonucunda kurakçıl peyzaj tasarımı doğrultusunda su isteği, bölgenin iklim koşullarına uygun olan yerel bitki türü kullanımı, alan kullanım planlaması ve mevcut suyun yönetiminin önemi tespit edilmiştir. Peyzajda suyun sıfır tüketilmesi değil en az su kullanımı ile fonksiyonel ve estetik peyzaj tasarımın gerçekleşmesinin mümkün olduğu sonucu elde edilmiştir.

In recent years, decreased water resources with the global climate crisis have made efficient water use necessary. Water is one of the main ingredients that ensure the sustainability of landscape designs. For this reason, xeriscaping is a fundamental approach that allows minimum water use to form sustainable landscape areas. This study aims to evaluate the xeriscape landscape of the Arizona State University (ASU) campus area in the hot-arid climate region in terms of xeric landscape design principles. This study consists of three stages. In the first stage, a checklist was prepared in line with seven principles of xeriscaping, including planning and design, soil analysis and preparation, drought-resistant plant selection, turf areas, efficient irrigation, mulches, and maintenance. The second stage is data collection. At this stage, the xeriscape design in the ASU campus area was photographed, and the suitability of photographed place was evaluated according to principles. In the last stage, the advantages of xeriscaping are discussed. This study is important for explaining the correct practices of xeric landscape design. As a result of the study, the importance of selecting local plant species, planning and designing, and managing the water were determined. It has been concluded that although zero water consumption is not possible in landscape design, functional and aesthetic landscape design is possible with minimum water use.
SEVEN STEPS OF XERISCAPE LANDSCAPE DESIGN: ARIZONA STATE UNIVERSITY CAMPUS
Keywords: Landscape Architecture; Peyzaj Mimarlığı