DOĞU ANADOLU'YA YAPILAN KAMU HARCAMALARI (1927-1950) - KOPAR, METİN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Doktora Tezi Doğu Anadolu'ya Yapılan Kamu Harcamaları (1927-1950) Metin KOPAR Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı Elazığ-2005, Sayfa: 203 Ülkenin tümüyle gelişme ihtiyacını giderme yolunda ciddî adımlar Cumhuriyet döneminde başlatılmıştır. Sanayi planlan, ulaştırma altyapısının kurulması ve tarımsal gelişmeye yönelik çabalar, tümüyle gelişme ihtiyacı içinde olan Anadolu'nun kalkındırılmasına yöneliktir. Cumhuriyetten itibaren görülebilen en büyük hamle Atatürk dönemine ait olandır. Atatürk'ten sonra da iktisadi sahada görülen özveri devam ettirilmeye çalışılmıştır. Cumhuriyet Döneminde ülkede yapılan inkılaplar Türk milleti için kısa sürede bir umut ve ufuk doğurmuştur. Bunun sonucu başlayan kalkınma hamlesi büyük bir başarı ile sürdürülürken Doğu Anadolu Bölgesi'nde bundan nasibini almış, bütün olumsuzluklara rağmen ciddi adımlar atılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan itibaren bölgeler arasındaki farkların giderilmesi için büyük bir çaba içerisine girmiştir. Devletin almış olduğu tedbirler ile bölgeler arası farkların büyümesini önlemeye çalışmışsa da istenilen neticeye ulaşılamamıştır. Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Kamu Harcamaları, Sanayi, Nüfus, Doğu Anadolu, Adalet, Sağlık, Tarım,

II SUMMARY Doctoral Thesis The Expenditure of the Goverment made in Eastern Anatolian Region (1927-1950) Metin KOPAR Fırat University Instite of Social Sciences The Department of History Elazığ 2005, p:203 The serious step for providing the whole development necessity of the country begun in the Republic period. The industry plan, the foundation of the transportation substructure, and the effort for the agricultural growth are all for the advance of Anatolia that needs development entirety. The most significant action, seen in the economy, from the foundation of Republic is belong to Atatiirk's period. The self- sacrifice in economy was being tried to continiue after Atatürk as well. The renovation of Republic prieod became hope for Turkish Nation in a short period. Thus while a progressive movement were continiuning with great success,however, with bad condition, Eastern Anatolian Region benefited from it. The Republic of Turkey had great struggle to remove the difference of the region from the foundation. Althogh the state got measures prevent the rise of difference between the region, it was not successful. Key Words: Economy, Expenditure of Goverment, Eastern Anatolia, Industry, Health, Education, Agriculture, Justice.
The expenditure of the goverment made in Eastern Anatolian region
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih