1544-1545 TARİHLİ VE KAMİL KEPECİ TASNİFİ 62 NUMARALI DİVÂN-I HÜMÂYÛN RUMELİ AHKÂM DEFTERİ (ÖZET-TRANSKRİPSİYON-DİZİN/ S.80-145) - GÜVEN, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2019)
62 Numaralı Ahkâm Defteri'nde 1544-1545 yıllarında Rumeli bölgesindeki mali ve atama konuları hakkında Divan-ı Hümayun'da görüşülüp kaydedilen hükümler yer almaktadır. Defterin içerisinde genellikle görevlilerin atamaları, azilleri ve yaptıkları yolsuzluklar yeralmaktadır. Defter, 1544-1545 yılları arasında Rumeli'deki sancak, kaza, nahiye, karye (köy), mahalle gibi idari üniteler; cami, mescit, türbe gibi şehirlerin mekânsal dokusu, memlehalar, mukataalar ve vakıflar gibi konular hakkında önemli bilgiler barındırmaktadır. Tezimizde incelediğimiz Ahkâm Defteri'nin 80 ile 145 sayfalarının transkripsiyonu, belge özetleri ve dizini hazırlanmıştır. Araştırmacılara kolaylık olması maksadıyla belgelerin konularına göre tabloları yapılmıştır.

The Book of Ahkâm No. 62 contains the provisions discussed and recorded in the Divan-ı Hümayun about the financial and appointment issues in the Rumeli region between 1544 and 1545. Generally, the appointments, dismissals and corruption of the officers are included in the book. Book, between 1544-1545 years in Rumelia, sanjak, accident, sub-districts, karye (village), administrative units such as neighborhood; It contains important information about the spatial texture of cities such as mosques, masjids, tombs, memlehas, mukataas and foundations. Transcription, document summaries and indexes of pages 80 to 145 of the Ahkâm Book, which we examine in our thesis, have been prepared. The tables of the documents were made according to the subjects for the convenience of the researchers.
Divan-i Hümayun Rumeli Ahkâm book dated 1544-1545 and Kamil Kepeci Classification number 62 (Transcription-abstract-index/ p. 80-145)
Keywords: Tarih