EGB 761-GİNKGO BİLOBA (PAF ANTAGONİSTİ)'NIN TESTİS TORSİYONLU RATLARDA KONTRALATERAL VE İPSİLATERAL TESTİS ÜZERİNE KORUYUCU ETKİSİ - HAYIT, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Pek çok organ sisteminin iskemik hasarında mediyatör rol oynayan Platelet Activating Factor'ün testis torsiyonu sonrasında oluşacak iskemik hasarda da etkin olduğu bildirilmektedir (7). Bu çalışmada torsiyon sonucu, testiste gelişecek iskemik hasarın önlenmesinde bir PAF antagonisti olan EGB 761 Ginkgo Biioba'nın etkinliği araştırıldı. Çalışmada, her grupta 12 rat olmak üzere toplam 48 erişkin Swiss albino rati kullanıldı. Birinci gruptaki ratlara herhangi bir cerrahi işlem yapılmadı. İkinci grupta ise sham operasyonu uygulandı. Üçüncü gruptaki ratlara 720° sol testiküler torsiyon uygulandı, son gruptaki ratlara ise EGB- 761 Ginkgo Biloba verildikten yarım saat sonra torsiyon uygulandı. Bütün ratlara işlem sonrası 6. saatte bilateral orşiektomi yapıldı. Grup 1 ve 2'de herhangi bir iskemik hasar saptanmazken, grup 3 ve 4'deki ratların sol testislerinde hem makroskopik hemde histopatolojik olarak iskemik değişiklikler belirlendi. Ancak torsiyon öncesi EGB-761 Ginkgo Biloba uygulanan grupta iskemik hasarın sadece torsiyon uygulanan gruptan daha az oranda olduğu saptandı (p<0.05). Testis torsiyonu sonrası oluşacak iskemik hasarın bir PAF antagonisti olan EGB-761 Ginkgo Biloba ile ipsilateral ve kontraiateral testiste anlamlı ölçüde azaltılabileceği belirlendi.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Üroloji; Urology