HİPOTİROİDİLİ RATLARDA L-TİROKSİN VE ÇİNKONUN YARA İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ - ERDOĞAN, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu deneysel çalışmada; hipotiroidi oluşturulan ratlarda L-tiroksin ve çinkonun birlikte kullanılmasının yara iyileşmesi üzerine olası etkilerim araştırmak amacıyla yapıldı. Bu amaçla; biri kontrol olmak üzere her biri 12 adet rattan oluşan 5 deney grubunda toplam 60 deney hayvanı kullanıldı. Kontrol grubu dışındaki hayvanlarda intraperitoneal PTU injeksiyonlan ile 14 günde hipotiroidi oluşturuldu. Bu sürenin sonunda tüm ratlann batınında median 4 cm uzunluğunda insizyon oluşturuldu ; ek olarak tüm hayvanların serum çinko değerleri ölçüldü. Kontrol grubu (A-grubu) dışındaki diğer 48 hayvan 4 gruba bölünerek bir grubu (B-grubu) standart beslenmeye devam edildi, bir grubuna (C-grubu) ek olarak yalnızca L-tiroksin verildi, bir grubuna (D-grubu) ek olarak yalmzca çinko verildi, son gruba (E-grubu) ise hem L-tiroksin hem de çinko verildi. Bu şekilde tedavi edilen hayvanların her grupta yansı 7. ve 14. günde sakrifiye edilerek yaranın kopma kuvveti, granülasyon dokusunda hidroksiprolin konsantrasyonu,ölçüldü. Seram çinko değerleri 7. ve 14. günde A- ve E-gruplarında diğer bütün gruplardan yüksek bulundu.. Kopma kuvveti ve hidroksiprolin değerleri ; 7. günde gruplar arasında anlamlı bir farklılık olmadığı,ancak 14. günde özellikle çinko ve L-tiroksin verilen grubda her iki parametre de yüksek olup, hipotiroidi grubu ile karşılaştırdığında farkın anlamlı olduğu bulundu (pO.001). Sonuç olarak hipotiroidik olgularda hormon replasman tedavisinin faydalı olduğu ve çinko eklenen olgularda sonuçların daha iyi olduğu gözlendi.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery