EBEVEYNLERİN SAĞLIK HABERLERİ ALGILARININ AŞI TEREDDÜTÜ ÜZERİNE ETKİSİ - YÜKSEL, ÖZNUR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Amaç: Bu araştırma, ebeveynlerin sağlık haberleri algılarının aşı tereddütü üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu araştırma 20 Temmuz 2021 ile 20 Şubat 2022 tarihleri arasında yapılmıştır. Elazığ il merkezinde yaşayan, rastgele örnekleme kura sonucu belirlenmiş olan Abdullahpaşa 1 no'lu Aile Sağlığı Merkezi, Ataşehir 1 no'lu Aile Sağlığı Merkezi ve Rüstempaşa 1 no'lu Aile Sağlığı Merkezinde kayıtlı 0-24 ay arası bebeği olan 187 ebeveyn ile yürütülmüştür. Araştırma verileri üç bölümlük bir anket formu aracılığı ile toplanmıştır. Bu formda ebeveynlerin sosyodemografik özelliklerini belirten anket formu, "Sağlık Haberleri Algıları Ölçeği" ve aşı tereddüt sorularından oluşan form yer almıştır. Araştırma verileri tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin yanında ANOVA, Student t- testi, cronbach alfa, korelasyon ve regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %81.3'ü kadınlardan oluşmaktadır. Ebeveynlerin yaş ortalaması 29.89±5.25 olarak bulunmuştur. Ebeveynlerin sağlık haberleri algısı puan ortalaması 79.42±10.94 olarak bulunmuştur. Ebeveynlerin %92.0'ı aşıların çocukları için güvenilir olduğunu belirtmişlerdir. Ebeveynlerin %97.9'u çocuklarına aşıları düzenli olarak yaptırmaktadır. %72.7 'si aşı yapılması konusunda tereddüt etmediklerini belirtmişlerdir. Tereddüt nedeni olarak ise aşılar ile ilgili olumsuz haberler duyma ve aşıların yararlı olmadığı düşüncesi ilk sıralarda yer almaktadır. Sonuçlar: Ebeveynlerin sağlık haberleri algıları ile aşı tereddütü durumları ve nedenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Anahtar kelimeler: Aşı tereddütü, ebeveyn, medya, sağlık haberleri algıları

The Effect of Parents' Health News Perceptions on Vaccıne Suspect Objective: This study was carried out to investigate the effect of parents' perceptions of health news on vaccine hesitancy. Methods: This research was carried out between 20 July 2021 and 20 February 2022. It was carried out with 187 parents with babies between 0-24 months who lived in Elazığ city center and registered in Abdullahpaşa Family Health Center No. 1, Ataşehir Family Health Center No. 1, and Rüstempaşa Family Health Center No. 1; the parents were determined through the drawing of lots according to random sampling. The research data were collected through a three-part questionnaire. In this form, the questionnaire denoting the sociodemographic characteristics of the parents, the "Health News Perceptions Scale" and a form consisting of vaccine hesitancy questions were included. The research data were analyzed by ANOVA, Student's t-test, Cronbach alfa, correlation, and regression analysis, as well as descriptive statistical methods. Results: Women were 81.3% of the participants. The average age of the parents was 29.89±5.25 years. The average score of parents' health news perception was 79.42±10.94. Ninety percent of parents stated that vaccines are safe for their children. Ninety-seven percent of parents regularly vaccinate their children. The rate of those who stated that they did not hesitate about the vaccination was 72.7%. As a reason for hesitation, confronting negative news about vaccines and the idea that vaccines are not useful are in the first place. Conclusions: There was no significant relationship between parents' health news perceptions and vaccine hesitancy. Keywords: Vaccine hesitancy, parent, media, health news perceptions
The effect of parents' health news perceptions on vaccine suspect
Keywords: Hemşirelik