Kavak odununun sıvılaştırılmasından elde edilen yağların özellikleri - Yılgın, Melek; Pehlivan, Dursun (My University, 2000)
Bu çalışmada %10' luk sulu kavak odunu çamurunun sulu yüksek basınç ve sıcaklıktaki ortamda sıvılaştırılması üzerine çeşitli katalizörlerin (Na2CO3 , K2CO3 ve HCOOH) etkisi incelendi. Sıvılaştırma reaksiyonu sonunda; yağ verimi, suda çözünen katı madde, katı atık miktarı ve gaz miktarı yüzdeleri hesaplandı. HCOOH' in katalizör olarak kullanıldığı deneyde yağ verimi %35,2 iken, Na2CO3 , K2CO3 ve katalizörsüz ortamdaki deneylerde verimler sırasıyla %23,4, %28,8 ve %25,5 olarak bulundu. Elde edilen yağların FTIR ve TG analizleri yapıldı. Yağların FTIR spektrumlarının benzer olduğu ve her bir yağda bol miktarda lignitik yapıların bulunduğu ve alkali katalizörlerin lignitik kimyasal yapılar üzerine bilinen etkilerini gösterdikleri ortaya konuldu.
Keywords: Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik; Ziraat Mühendisliği; Orman Mühendisliği; Kimya; İnorganik ve Nükleer