CaSR gen polimorfizmin koroner arter hastaların patogenezinde rolünün araştırılması - Kargün, Kürşat (My University, 2018)
Amaç: Koroner arter hastalığı (KAH) dünya çapında sık görülen kalp hastalığı tiplerinden biridir. Gelişmekte olan ülkelerdeki yüksekprevalansı nedeniyle, dünya genelinde en fazla görünen nedenlerden biri olarak kabuledilmektedir.Primerhiperparatiroidizm gibikalsiyum homeostaz bozuklukları, kardiyovasküler nedenlere bağlı ölüm riskini artırabilir. Bu çalışmada kroner arter hastalarınpatogenezinde CaSR genine ait rs1048213, rs9883099 gen plimorfizminin rolünün araştırılması ve tüm nedenlere bağlı ölüm veyamortalite ile ilişkili olup olmadığını belirlenmesini amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışma135 KAH olan olgu ile herhangi bir Kalp rahatsızlığı olmayan sağlıklı 139 gönüllü verileri karşılaştırıldı,-CaSR genine ait rs1048213, rs9883099 polimorfizmi ise hastalardan alınan kan örneklerinden elde edilen DNA lar gerçek zamanlıpolimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile araştırıldı.Bulgular: Biyokimyasal parametreler vücut kitle indeksi(VKİ), Hipertansiyon; Diyabet, Sigara içme, Toplam kolesterol, Trigliseritler,HDL?kolesterol, LDL?kolesterol değerleri kontrollere göre anlamlılık tespit edilmiştir(p<0.05), CaSR genine ait rs1048213, ile KAHhastaları arasında anlamlılık tespit edilmez iken, KAH hastalarında tespit edilen, rs9883099polimorfizmi ve A alleli kontrol grubu ilekarşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı bulundu (P<0.05).Sonuç: ÇalışmamızCaSR genin, rs9883099polimorfizmi ve A alleli ile KAH arasında önemli bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi