Oftalmolojide apopitoz - Turgut, Burak; Demir, Tamer; Çeliker, Ülkü (My University, 2006)
Apopitoz organizmada görevini tamamlamış ya da hasara uğramış hücrelerin çevre hücrelere zarar vermeden ortadan kaldırılmasını sağlayan, genetik olarak kontrol edilen programlanmış bir hücre ölümüdür. Apopitozda hücre içi veya dışı kaynaklı ölüm sinyalleri ve hücre ölüm reseptörü veya mitokondri yoluyla apopitotik mekanizma aktive olur ve sonuçta DNA kırılması meydana gelir. Apopitotik hücreler apopitotik cisimlere ayrılarak çevre hücreler tarafından fagosite edilirler. Apopitoz embriyogenez ve doku hemostazı gibi fizyolojik durumlarda veya iskemi, toksisite ve neoplazik değişiklikler sırasında ortaya çıkar ve p53, Bcl-2 gibi bazı onkogenler tarafından regüle edilir. Apopitoz retinoblastom, glokom, katarakt, retina dekolmanı, keratokonus ve bazı göz hastalıklarının patogenezinde rol oynadığından apopitozu kontrol eden mekanizmaların anlaşılması tedavi çabalarına katkıda bulunacaktır.
Keywords: Keratokonus; Glokom; Apoptoz; Oftalmoloji; Retina hastalıkları; Hücre ölümü