Total intravenöz ve inhalasyon anestezisinin kas gevşetici ajan tüketimine etkileri - Erhan, Ömer L.; Yaşar, M. Akif; Beştaş, Azize; Avcı, Levent; Okuducu, Hasan (My University, 2004)
Genel anestezi (inhalasyon/total intravenöz) uygulamalarında laringoskopi-intübasyon yanında cerrahi sahada rahatlık için kas gevşeticiler kullanılmaktadır. Halojenli inhalasyon ajanları azçok nondepolarizan kas gevşetici etkisini potansiyelize ederken, total intravenöz anestezide (TİVA) bu durum nasıldır? Çalışmamızda inhalasyon ve TİVA'da veküronyumun tekniğe bağımlı sarfı araştırılmıştır. Yerel etik kurulu onayından sonra, ASA I-II grubundan olgular rastgele gruplandırıldı. İnhalasyon anestezisi 82 olgu (Grup 1: 40 olgu, izofluran+veküronyum), Grup II: 42 olgu, sevofluran+veküronyum) ve TİVA 50 olgu (Grup III, propofol+veküronyum) olmak üzere indüksiyondan sonra 0.08 mg kg-1 ve ek dozlarda 0.02-0.03 mg kg-1 veküronyum uygulandı. Son veküronyum dozuna kadar kullanılan veküronyumun toplam miktarı gruplar için hesaplandı. Gruplar arası istatistiksel incelemede Kruskal-Wallis varyans analiz yöntemi kullanıldı. Gruplar arasında anestezi sürelerinin istatistiksel değerlendirilmesinde anlamlılık görülmedi. Grup I'de ortalama veküronyum sarfı 0.01±0.07 mg dk-1, Grup II'de 0.01±0.09 mg dk-1 ve Grup II'te 0.01±0.05 mg dk-1 bulundu. Bu değerler istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.2038). Sevofluran ve izofluran veküronyumun etkisini artırırken, TİVA'da yoğun olarak kullanılan propofolün miyorelaksan özelliğinin varlığı tartışmalıdır. EMG çalışmalarında propofolün elektriksel aktivitesinde azalma yaptığı, bunun da propofolün santral etkisinden kaynaklandığı bilinmektedir.Çalışmamızda TİVA uygulamalarında kas gevşetici sarfının inhalasyon anestezisine göre önemli farklılık göstermediği görülmüştür.
Keywords: Anestezi; ven içi; Anestezi; inhalasyon; Kas gevşeticiler; merkezi