Elazığ 'da 20082012 yılları arasında kesilen kasaplık hayvanlarda kistik ekinokokkozis yaygınlığı - Başpınar, Serpil; Kaplan, Mustafa; Keleştemur, Neslihan (My University, 2014)
Elazı ğ ilinde 2008-2012 yı lları aras ı nda kesilen kasapl ı k hayvanlarda kistik ekinokokkozis (KE)görülme s ı kl ı ğ ı n ı ve olu ş an ekonomik kayb ı belirlemek amaçland ı .Elazı ğ ilinde bulunan toplam 5 kesimhanenin kayı tları geriye dönük olarak incelendi. KE nedeniyleimha edilen karaci ğ erlere ba ğ l ı ekonomik kayb ı hesaplamak için kurumları n toptan satı ş fiyatlarıtemel al ı nd ı . Gerekli verilere ula ş ı lamad ı ğ ı için verim dü ş üklüğ ü nedeni ile olu ş an ekonomikkay ı plar belirtilemedi.Elazı ğ ilinde 2008-2012 yı lları aras ı nda toplam 125.297 s ı ğ ı r, 83.597 koyun ve 46.500 keçi kesildi ğive KE s ı kl ı ğ ı s ı ras ı yla akci ğ erlerde %6.44, %6.83 ve %3.30 karaci ğ erde ise %7.26, %7.72 ve%3.70 olarak saptand ı . Kalpte yerle ş im sadece 2009 yı l ı nda görülmekte olup s ı ğ ı r, koyun vekeçilerde s ı ras ı yla %0.10, %0.64 ve %0.67 oran ı ndayd ı . Kistik ekinokokkozis nedeniyle olu ş anzarar be ş yı lda toplam 488.429 TL (240.961 USD) ve yı ll ı k 95.685 TL (47.205 USD) ise Ocak,Şubat ve Mart ayları nda görüldü. KE s ı kl ı ğı nda önceki yı llara göre görülen yükselmenin ekonomikkay ı plara da yans ı d ı ğ ı ve geçmi ş y ı llara göre 13 kat artt ı ğ ı görüldü.
Keywords: Veterinerlik